JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NISO-leder tilfreds

Fotballstreiken er over. NHO Idrett og NISO ble søndag kveld enige om en ny overenskomst, og spillerne gjenopptar arbeidet mandag.

– Jeg er veldig fornøyd med at saken er løst, og veldig fornøyd med utfallet. Motparten har strukket seg veldig langt, og vi har fått bevegelse på seks av de sju punktene vi hadde som grunnlag for streiken, sa NISOs leder Joachim Walltin til NTB søndag kveld.

Det ble en kortvarig streik, akkurat som forrige gang norsk fotball var rammet av streik i 2002. Den gang varte konflikten i to dager, denne gang i tre. Walltin mener likevel det var riktig å streike.

– Det er ingen tvil om at vi ikke ville kommet så langt uten å streike. For to uker siden var det ikke bevegelse i det hele tatt på noen av punktene, sa Walltin.

NHO Idretts forhandlingsleder Bjørn Tangnes sa at det har vært en vanskelig prosess.

– Det har vært langvarige samtaler, og det har vært vanskelig og intenst, men vi har fått hevet kommunikasjonsnivået mellom NHO og NISO, sa han.

Ikke løst

Retten til fritt utstyrsvalg, som har vært et mye omtalt krav fra spillerne, er ikke blitt innfridd i den nye avtalen. Klubbene skal fortsatt ha siste ord i valg av utstyrsleverandør, men det åpnes for større frihet.

– Det er åpning for at spillerne får ha med tillitsvalgte hver gang det skal inngås en ny avtale. Dersom leverandøren ikke har sko som passer til enkelte, skal de gjøre alt for å tilpasse sko til spillerne, opplyser Tangnes.

Med andre ord har partene nå avtalefestet at spillerne skal høres i større grad og kan komme med innspill når det inngås utstyrsavtaler.

Standard ikke alltid optimalt

Selv om valg av utstyr fortsatt er opp til klubbene, sier Walltin seg fornøyd med utfallet av forhandlingene.

– Noen klubber har lange utstyrsavtaler som må respekteres. Men nå vi har fått gjennomslag for at tillitsvalgte alltid skal involveres når nye avtaler skal gjøres. Tidligere har det gjerne vært markedssiden i klubbene som har inngått utstyrsavtalene uten å snakke med spillerne, sier han.

– Vi har fått fram en erkjennelse om at standard utstyr ikke alltid er optimalt. Dette har vært viktig for oss å få fram, understreker Walltin.

I tillegg er NISO og NHO Idrett enige om å gå gjennom alle kontrakter i fotball, håndball og ishockey for punkter som åpner for oppsigelser på urimelig grunnlag. Partene er også blitt enige om at spillere fortsatt skal ha krav på sju dagers ferie i sesongen.

En runde

Etter søndagens avtale er spillerne tilbake på jobb fra arbeidstidens start mandag. 95 spillere i eliteserien fotball var i første omgang tatt ut i streik.

Helgens serierunde i eliteserien ble utsatt. Det gjelder også mandagens kamp mellom Brann og Odd Grenland, men søndagens avtale betyr at cuprunden onsdag og torsdag kan gjennomføres som oppsatt.

I løpet av kommende uke vil den utsatte serierunden bli omberammet.

– Det er svært gledelig for spillerne, klubbene, publikum og hele norsk fotball at streiken nå er over. Jeg ønsker å gi honnør til begge parter for at de nå er blitt enige om en ny overenskomst, slik at vi kan komme i gang med sesongen igjen, sier generalsekretær Paul Glomsaker i NFF til fotball.no. (ANB-NTB)

Bedre vern mot oppsigelse.

Krav om minst en uke sommerferie.

Større frihet i valg av arbeidsutstyr som for eksempel skotøy.

Den niende runden i eliteserien for menn ble utsatt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse

Bedre vern mot oppsigelse.

Krav om minst en uke sommerferie.

Større frihet i valg av arbeidsutstyr som for eksempel skotøy.

Den niende runden i eliteserien for menn ble utsatt. (ANB-NTB)