JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig flere reduserer

Stadig flere industribedrifter må redusere aktiviteten i kjølvannet av finanskrisen, og det ventes at denne utviklingen fortsetter.

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2009 vitner om dårligere vilkår for norsk industri. Produksjonsvolumet falt, og det samme gjorde sysselsettingen. I tillegg var ordretilgangen merkbart svakere både i hjemme- og eksportmarkedet, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB). Den negative utviklingen reflekteres i markedsprisene som svekket seg i samme tidsrom.

Manglende etterspørsel

Andelen industriledere som oppgir at manglende etterspørsel begrenser produksjonen, er merkbart høyere enn i siste kvartal i fjor. Også bedirftenes lagre er blitt større. På den annen side synes ikke kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft å være et problem lenger, skriver SSB videre.

Som ved forrige lavkonjunktur i 2003

Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart lavere enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er betydelig redusert og beregnes til 77,2 prosent i 1. kvartal. Dette er om lag samme nivå som ved forrige lavkonjunktur i 2003.

På grunn av økt produksjonskapasitet i industrien er det fortsatt langt igjen før produksjonsvolumet faller til samme nivå som i 2003 (se Produksjonsindeksen for industrien). For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden, henviser SSB til EUROSTAT.

Flere pessimister

Andelen industriledere som vurderer generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2009) som negative er klart høyere enn i 4. kvartal 2008. Pessimismen er gjennomgående for samtlige industrinæringer med unntak av næringsmiddelindustrien. Forventning om ytterligere nedgang i produksjonsvolumet, ordretilgangen og markedsprisene underbygger dette resultatet.

Tilsvarende forløp registreres for andelen industriledere som oppgir at de overveier å justere ned vedtatte investeringsplaner. Dette tyder på negative utsikter også på lengre sikt.

Produserer betraktelig mindre

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om en markert nedgang i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Svært lav ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet var årsaken til dette.

Forventning om en ytterligere reduksjon i ordretilgangen underbygger dette resultatet. Andelen industriledere som oppgir at de overveier å justere ned vedtatte investeringsplaner var merkbart høyere enn i 4. kvartal.

Tærer på ordrebøkene

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om negativ utvikling i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Samtidig reduseres ordrebeholdningen som en følge av svak ordretilgang.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 82,8 prosent. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart lavere enn for ett år siden, men nivået er fortsatt høyt historisk sett, mener SSB.

Historisk lavt innen grafisk

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om lavere produksjonsvolum og nedgang i sysselsettingen. Fallende etterspørsel både i hjemme- og eksportmarkedet synes å være årsaken til dette.

På tross av denne utviklingen fortsatte markedsprisene å styrke seg i 1. kvartal. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 74,7 prosent. Dette er under det historiske gjennomsnittet for disse næringene.

Annonse
Annonse