JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-klubb føler seg utestengt

Redaksjonsklubben i LO Media har ikke fått påvirke NJs tariffpolitikk, hevder klubbleder Torgny Hasås.

NJ-sekretariatet innrømmer rot i systemene.

Hasås bidro til en frisk start på landsmøtet i Norsk Journalistlag tirsdag. Møtet var knapt i gang før han tok ordet, under beretningen for perioden 2009-10. Hasås leder redaksjonsklubben i LO Media, med 22 medlemmer i ulike LO-fagblader. Han mer enn antydet at NJ bevisst har holdt klubben unna utformingen av organisasjonens lønns- og tariffpolitikk.

Rot om tariffavtale

- I forbindelse med sammenslåingen av fagbladmiljøene i privat og statlig sektor av LO for et par år siden fikk vi opplyst av NJ at det ikke var opprettet noen sentral tariffavtale for LO Media. Det forholdt vi oss til. Så da vi noe seinere forhandlet trodde vi at vi hadde lokal streikerett, siden vi ikke var omfattet av en tariffavtale. Men ledelsen vår visste bedre, og dro en gammel tilknytningsavtale til NJ/MBL-avtalen (Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening) opp av skuffen, forteller Hasås til Journalisten.no.

Klubben sendte saken over til NJ, men opplevde i forkant av det sentrale 2010-oppgjøret at det fortsatt ikke var ryddet opp i forholdene. Hasås´egen opplevelse er at NJ ikke har ønsket ham og klubben i LO Media inn i varmen.

- Vi har tatt opp saken med NJ ved flere anledninger. Man regner jo med at slike ting er på stell.

Har vært kritisk

Hasås har som klubbleder vært kritisk til deler av NJs tariffpolitikk, blant annet utformingen av lønnsstigen i NJ/MBL-området.

- Stigen er for lang og bratt. Vi ville gjerne ha innflytelse på avtalen vår. Men foran oppgjøret i 2010 leste vi plutselig i Journalisten at tariffkonferansene var avsluttet, uten at vi var invitert. Vi var utestengt. Så skrev vi til NJ og ba om plass i det sentrale forhandlingsutvalget. Vi fikk til svar fra Elin Floberghagen at det ikke var mulig, det var ikke plass. Det er feil, for NJ setter selv sammen utvalget. Vi har heller ikke blitt tatt med i NJs varsler om plassoppsigelser og streikeuttak.

Føler seg utestengt

Hasås mener at NJs viktigste oppgave er å drive tariffarbeid. LO Media-klubben føler seg utestengt fra den demokratiske prosessen i utformingen av organisasjonens tariffpolitikk.

- Spørsmålet er om det gjelder flere? Jeg føler at mindre klubber lider under NJs systematiske fokus på de store klubbene, tordnet Hasås fra talerstolen.

Han fikk ikke svar på dette spørsmålet, men NJs forhandlingsleder Bente Sabel la seg flat når det gjelder de faktiske forholdene i saken.

Innrømmet rot

- Vi beklager at det har vært feil i våre systemer. Et gammelt arkiv hadde hull, og dere var ikke registrert hos oss. Feilene er nå utbedret. LO Medias forslag er vinglete i forhold til NJs tariffpolitikk, men det har aldri vært vårt ønske å utestenge noen. Det er en vanskelig kabal å sette sammen forhandlingsutvalget, og vi prøver å gjøre utvalget så lite som mulig. Men politikken vår skal være grasrotnær. Jeg kan forsikre LO Media-klubben at dere ikke vil bli uteglemt i forbindelse med tariffoppgjøret i 2012, sa Sabel.

- Finn nye kjepphester

Finn Våga, landsstyremedlem og medlem av NJs sentrale arbeidsutvalg var langt mindre diplomatisk.

- Den som rir en kjepphest risikerer at det bare blir fliser igjen. Dette angrepet på lønnsstigen er en gavepakke til arbeidsgiverne. Men å antyde en konspirasjon fra NJs side er å ta det vel langt. Finn deg noen andre kjepphester, Torgny.

Dette falt Hasås tungt for brystet.

- Dette er en helt utilbørlig debatteknikk. Det likner ikke grisen, sier han til Journalisten.no.

Annonse

Flere saker

Annonse