JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedre enn ingenting

Østfold Friomsorgsforening stiller seg bak de som mener det er vel lite å fordele lokalt. Foreningslederen velger likevel å se positivt på situasjonen.

morten.hansen@lomedia.no

– Det er bedre å ha disse pengene å fordele lokalt, enn at ingen hadde fått midlene, sier Marianne Kilaas, leder av Østfold Friomsorgsforening.

Hun erkjenner at det ikke er mange kronene som skal fordeles.

Under de sentrale forhandlingene ble 0,15 prosent satt av til lokale forhandlinger.

I region øst er det i tillegg 0,1 prosent i restmidler. Det betyr at det er 0,25 prosent som skal fordeles, noe som tilsvarer 150 lønnstrinn på hele regionen.

Hvis dette skal fordeles jevnt, betyr det at hver sjette ansatt får ett lønnstrinn.

Skjevheter

Kilaas har tre-fire lønnstrinn å fordele. Det er ikke mye å sette i gang forhandlingsapparatet for.

– Får jeg disse lønnstrinnene til fordeling, skal vi prøve å gjøre noe med et par skjevheter fra forrige lokale oppgjør. Det er noen stillinger det gjelder. Men det sier seg selv at vi ikke får gjort så veldig mye, sier den lokale tillitsvalgte.

Hun er fornøyd med at årets lønnsoppgjør viderefører lavlønnsprofilen fra fjorårets oppgjør.

At det ble lite igjen å forhandle om lokalt mener hun ikke trenger å bli så galt.

Ikke helhetlig

Hun vil i alle fall ikke klage over at hun og hennes medtillitsvalgte må sette i gang forhandlingsapparatet.

– Vi tar det vi får, og gjør det beste ut av det. Jeg skjønner at det kan virke tullete å sette i gang et relativt stort apparat for så lite. Men som sagt det gir oss mulighet til å rette opp litt. Men noen helhetlig tenking er det ikke rom for. Det blir til at man tar litt nå, og litt ved en annen anledning, sier Kilaas.

Forventninger

Hun er enig med de som sier at det er vanskelig å leve opp til forventningene blant de ansatte.

– Det håper jeg ikke skjer, sier Kilaas.

Hun påpeker at noe av forventningene skapes før forhandlingene er startet sentralt. Forskjellig lønnsprofil fra region til region er med på å underbygge dette.

– Vi forventer at fengselsbetjenter og miljøterapeuter skal ha samme grunnlønn. Og det er vanskelig å forklare hvorfor ansatte som jobber bare noen få kilometer fra hverandre tjener forskjellig. Slike ting er det vanskelig å få gjort noe med lokalt, sier Kilaas.

Annonse
Annonse