JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

35% bruker øst-europeere

I 2009 bruker hver tredje bedrift i hotell- og restaurantbransjen arbeidskraft fra Øst-Europa - en kraftig økning fra 2006.

frode.ronning@lomedia.no

Rykende ferske tall fra Fafo viser at øst-europeere er blitt en del av den norske arbeidshverdagen. I 2006 brukte 15 prosent av norske bedrifter arbeidskraft fra Øst-Europa. I 2009 er andelen økt til 35 prosent.

Fafo har intervjuet nær 6.000 norske bedrifter om deres bruk av arbeidskraft fra EU-landene i Øst-Europa. Tallene ble presentert på årskonferansen til Fafo Østforum i dag. Undersøkelsene er utført i tre bransjer: bygg og anlegg, hotell og restaurant samt industrien.

Flere ansettes fast

Stadig flere norske bedrifter ansetter øst-europeere i fast stilling.

Blant bedriftene som bruker øst-europeisk arbeidskraft sier 68 prosent at de ansetter øst-europeere på fast basis. I 2006 var det bare 38 prosent av bedriftene med øst-europeere som ansatte dem fast.

– Det er en oppsiktsvekkende økning i andelen bedrifter som bruker fast ansatte fra Øst-Europa. Det tyder på at øst-europeere har blitt en mer vanlig del av hverdagen i disse bransjene, uttaler Fafo-forsker Anne Mette Ødegård.

Mer innleie

Bedrifter som bruker øst-europeisk arbeidskraft benytter seg i økende grad av innleie, og mange kombinerer faste ansettelser, innleie og midlertidige ansettelser.

– Innleie og ansettelser hos underleverandører kan være en rekrutteringsstrategi for flere bedrifter, sier Ødegård.

I 2006 var bygg og anlegg mest aktiv i bruken av øst-europeere. Nå er industrien mest interessert i denne arbeidskrafta. 39 prosent av de spurte industribedriftene drar nytte av øst-europeisk arbeidskraft.

– Mangler arbeidskraft

Bedriftene har blitt spurt om hvorfor de bruker øst-europeisk arbeidskraft. Da svarer det store flertallet at det er mangel på norsk arbeidskraft.

Svært få svarer at de ønsker å spare lønn eller at de ønsker mer fleksible arbeidstakere.

Fafo-forskerne påpeker at svarene på dette spørsmålet kan være preget av hva som oppfattes som "korrekt" å svare.

– En revolusjon

Fafo-forskerne har bare så vidt begynt å se på tallene fra spørreundersøkelsen, men kan allerede nå fastslå at det norske arbeidsmarkedet har vært i en enorm endring de siste årene.

– Det har skjedd en liten revolusjon i hvordan arbeidsmarkedet vårt fungerer. Øst-europeere har gått fra å være reservearbeidskraft til å være en fast del av bedriftene, understreker Fafo-forsker Ødegård.

Annonse
Annonse