JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unngår store kutt

Av det som er lekket ut om regjeringens framlegg til ny uføretrygd, ser det ut som vi unngår de store kuttene.

stig.christensen@lomedia.no

Sånn sett virker det som at LO, SV og deler av Arbeiderpartiets stortingsgruppe har ridd stormen av. Blant annet blir det ikke innstramninger for unge uføre, slik det har vært forslag om. Og barnetillegget beholdes.

Bra er det også at overgangen mellom trygd og arbeid skal gli lettere. Det har vært en del hårreisende eksempler på at folk har blitt straffet hardt for å tjene noen få kroner for mye. En trygdet som hadde en beskjeden inntekt ved siden av kunne risikere å glemme at feriepengene kom på toppen og dermed overtre en grense i det gamle systemet. Dermed kunne man tape titusenvis av kroner.

Dette kunne skje helt uten overlegg, og virket dypt urettferdig for den enkelte.

Sånn blir det ikke i det nye systemet. Men det er en ganske betydelig innstramming å ha et fribeløp på cirka 75 000 kroner kontra et fribeløp på 30 000. Det betyr at man nå kan tjene 30 000 uten å bli trukket noe, hvis det som er lekket ut i flere media er korrekt.

På den annen side blir det altså lettere å kombinere arbeid og trygd. Man skal imidlertid ikke overdrive hva dette innebærer. Av dagens rundt 300 000 trygdede har kun 25 prosent arbeid ved siden av, ifølge NTB. Av disse 75 000 tjener de fleste under 38 000 kroner. I 2008 var det kun 5,6 prosent som tjente over 0,8 G, nå ca 60 000 kroner. Selv om regjeringen legger opp til at flere skal jobbe litt, ser vi altså at det er få av de trygdede som jobber, og at de tjener lite.

Det er heller ikke gjort i en håndvending for psykisk syke eller folk med cerebral parese eller epilepsi å komme seg ut i jobb. Det vil kreve betydelig satsing og helt spesielle tiltak å få flere av disse menneskene ut i arbeidslivet. Dessuten vil kun et lite fåtall klare å jobbe så mye at de vil få mer ut av denne jobbingen enn dagens system tillater.

Hvis man kan tjene 30 000 uten å bli trukket noe og deretter får beholde rundt 35 prosent av inntjeningen selv, må man opp i 160 000 kroner for å tangere dagens ordning. Da sitter man nemlig igjen med 75 500 kroner selv, altså 1 G, det beløpet du i dag kan tjene uten å bli straffet.

De aller færreste vil komme opp i slike beløp. Derfor er det ingen grunn til å tro at en mengde trygdede nå vil kaste seg ut i arbeidslivet og tjene mer enn det de ville fått med bare å jobbe. Karin Andersen, SV har nok rett i at det er tvilsomt om reformen vil få så mange flere ut i arbeid. Her er det grunn til å dempe forventningene betraktelig.

Annonse
Annonse