JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Senker restaurantmomsen

Den finske regjeringen vil senke momsen på servering. Restaurantnæringen i Norge har lenge ivret for det samme.

EUs finansministre er blitt enige om å redusere merverdiavgiften (moms). Medlemslandene kan nå kutte momsen på visse tjenester hvis de vil. I Finland har regjeringen planer om å senke den såkalte restaurantmomsen fra 22 til 12 prosent.

– Så fort som mulig!

Ann Selin, leder av det finske fagforbundet Servicefacket PAM, har stor sans for beslutningen.

– Vi har ventet lenge på muligheten til å senke momsen. Det bør skje så fort som mulig her I Finland, sier hun. Forsåelig nok har også arbeidsgiverforeningen MaRa ivret for momsreduksjonen.

Selin håper at den finske regjeringen vedtar reduksjonen innen matmomsen settes ned 1. oktober - fra 17 til 12 prosent. Hvis ikke, vil man få en forskjell på hele 10 prosentpoeng mellom matmomsen og restaurantmomsen, noe som oppfattes som sterkt konkurransevridende.

Håper på flere kunder

Restauranteierne har store forventninger til det planlagte avgiftskuttet. Eierne tror at det også vil sørge for en prisreduksjon - og dermed flere kunder. Endringen, håper de, vil kompensere for at regjeringen tidligere reduserte momsen på næringsmiddel som selges i butikkene - noe som ble ansett som urettferdig i forhold til restaurantnæringen.

– Ja, vi håper at prisene går ned, samt at flere mennesker går på restaurant, sier Susanne Leikkari, restaurantsjef på La Famiglia i Helsingfors.

– Konkurransevridende

Her hjemme i Norge har næringen ivret lenge for det samme, uten å fått gehør hos dem som bestemmer. Satsen for restaurantmomsen er på 25 prosent i Norge, mens matmomsen er blitt kuttet til 14.

– Klart konkurransevridende, mener også Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet med ansvar for hotell, restaurant og reiseliv og forteller at hele næringen lenge har bedt om en likebehandling.

– Det er på tide med en harmonisering også i Norge. Mens bensinstasjoner og take-away-kjeder har lavere momssats på sine tjenester, betaler for eksempel veikroene eller restaurantene full sats på 25 prosent. Sånn kan det ikke fortsette, poengterer Delp.

Annonse

Flere saker

Annonse