JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anonyme og ender

Den siste uken har en anonym forfatter og ikke fulgt så anonyme ender preget norske medier. Vi er et opplyst samfunn.

Fredag kunne VG fortelle at stokkanden Veranda og barneflokken var på veg ut i verden, godt hyrdet av statsminister Jens Stoltenberg. Dette er nemlig endene som har levd trygt og eksklusivt på verandaen til statsministeren. Forståelig nok rydder Jens plass i sin travle hverdag for å få bilde i blad mens han holder andevakt. Endelig en godsak som alle kan glede seg over. Her er det verken krig eller uføre som kan ødelegge bilde av en omsorgsfull sosialdemokratisk statsminister.

Litt mer sky er den anonyme forfatteren av ”Kongepudler” og en håndfull andre bøker knapt noen i landet har lest. Når forlaget bestemmer seg for å avslutte mediestuntet og avsløre den anonyme forfatteren, stiller alt av presse opp for å dekke begivenheten. Forfatteren var ingen ringere enn Per Kristiansen. En gedigen skuffelse for alle pressefolk som hadde trodd det stod en kjendis bak bøkene.

Eirik Dahl Viggen fikk ikke den samme massive medieomtalen da han torsdag fikk Fagpressens journalistpris. Journalisten som er ansatt i LO Media og jobber i redaksjonen til Fontene, fikk blant annet høre følgende ord da han mottok prisen: ”Fraværet av store ord og moraliserende formuleringer gjør at stoffet trenger rett i leserens hjerte. Den dempede typografien og fraværet av klisjeer, gjør at stoffet får en original og personlig plattform. Alt i alt viser «Anbudsnomaden» hvordan et stort og prinsipielt viktig samfunnsproblem kan avdekkes med nye og subtile virkemidler. Artikkelen vil kunne gi inspirasjon til å utvikle stadig nye fortellerteknikker”.

Hvis du ikke har lest saken kan du gjøre det nå. For i motsetning til ender og anonyme forfattere er dette journalistisk arbeid som har samfunnsbetydning og som innfrir den rollen mediene har fått tildelt i et opplyst demokrati.

Annonse

Flere saker

Annonse