JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utviser familieforsørger

Kurderen Kamuran Kaplan (41) har jobbet i Tec Con på Randaberg siden 2000. Nå har han fått dommen: familieforsørgeren må ut av landet mens kona og de tre barna får bli.

I en fersk dom slår Oslo tingrett fast at staten ved Utlendingsnemnda (UNE) har handlet riktig når den beordrer Kamuran Kaplan til å forlate familien sin i Stavanger og flytte tilbake til Tyrkia. Med seg får Kaplan en regning på 50.000 kroner fra staten.

Dommerfullmektig Fredrik Jadar hevder å ta hensyn til kona og de tre barna – den ene av dem lider av alvorlig barneautisme – ved å tillate at Kaplan får komme hjem til familien etter fem år.

– Meningsløs dom

– Dette er en trist nyhet og en meningsløs dom, sier Eldar Myhre, leder av Fellesforbundets avdeling 25 i Stavanger. Avdelingen har støttet Kaplan økonomisk og faglig i hans kamp for å få arbeide og forbli i Norge.

Kaplan sitter nå igjen med et krav om å betale UNEs saksomkostninger på 50.000 kroner, i tillegg til advokathonorarer. Venner og kolleger av den hardt pressede industriarbeideren frykter nå for hans liv.

– Lidt overlast over lang tid

– Staten bruker all sin makt på å nedtrampe et enkeltindivid. Kaplan har lidt overlast i ti år, og vi vet ikke hvor lenge han holder ut, sier Ednan Bedredin, en mangeårig venn av Kaplan-familien.

– Kravet skal skremme andre fra å prøve å gå rettens vei slik Kaplan har gjort, kommenterer Eldar Myhre.

På dødsliste

Den tidligere lastebilmekanikeren kommer fra det kurdiske området øst i Tyrkia. Der står hans familie på dødslisten til den hemmelige etterretningstjenesten, som likviderte flere tusen PKK-vennlige aktivister på 1980- og 90-tallet.

Da huset til Kaplan ble jevnet med jorden av stridsvogner og broren forsvant under uklare omstendigheter på midten av 90-tallet, flyktet Kaplan fra hjembyen for å berge livet. Han oppholdt seg i internt asyl vest i landet før han dro til Vest-Europa.

Avslag etter avslag

Kaplan har vært i Norge siden 1998, men søknadene hans om asyl, arbeids- og oppholdstillatelse har aldri blitt innvilget. Siden 2000 har han vært ansatt i Randaberg-bedriften Tec Con. Lønna bruker han som eneforsørger for kona Naïme og de tre barna. Kona og barna har fått midlertidig oppholdstillatelse i Norge i påvente av nye regler.

– Alle helse- og omsorgsinstanser vil at begge foreldrene skal være til stede i familien, men dommeren går ut fra at helsevesenet skal stille med ressurser for å dekke opp for at faren forsvinner. Dette vil ikke skje, fastslår advokat Bent Endresen i Stavanger. Endresen bisto Kaplan med å ta ut stevning mot staten ved Utledningsnemnda.

Har spesialkompetanse

Kaplan blir omtalt som en nøkkelmedarbeider i Tec Con. Bedriften produserer og importerer kabler og elektrisk utstyr for bedriftsmarkedet.

– Kamuran har vært med på utviklingen og automatiseringen av produksjonsprosessen og har tilegnet seg spesialkompetanse som krever lang opplæring, skriver daglig leder Jan Kurt Johnsen i et brev til Stavanger-politiet.

– Han er aldri syk, alltid pliktoppfyllende og sier aldri nei. Dette er en mann vi er glad i og som alle her i bedriften ønsker å beholde, har Johnsen tidligere uttalt til Magasinett.org.

Aldri levd i skjul

I avslaget på søknad om oppholdstillatelse legger UNE til grunn at Kamuran Kaplan er skyldig i grove brudd på utlendingsloven. Dette fordi han ikke forlot Norge frivillig da Justisdepartementet avslo anken på asylsaken hans i 2000. Kaplan har imidlertid bodd på forskjellige adresser hos Utlendingsdirektoratet (UDI) i alle år siden. Han har betalt husleie, skatt og pensjonsinnskudd til staten.

UDI mottok husleia hans

– Det er paradoksalt at UDI, som har mottatt husleie i snart ti år, sier at han har oppholdt seg ulovlig i landet. Eller at han ikke skulle ha lov til å jobbe, når likningskontoret har laget skattekort og kemneren har krevd inn forskuddsskatt år etter år. Kaplan har aldri levd i skjul, sier Ednan Bedredin.

Annonse
Annonse