JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får kritikk for ESA-tildekking

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) tar nå selvkritikk for måten regjeringen har forsøkt å endre petroleumsloven på.

Statsrådens selvkritikk kom tirsdag - etter at regjeringens framgangsmåte har møtt massiv kritikk og resultert i vedtak om åpne høringer i Stortinget.

De aktuelle endringene i petroleumsloven ville ha svekket regjeringens fullmakter i loven til å drive distriktspolitikk i oljenæringen.

Bakgrunnen for endringsforslagene er et to år gammelt krav fra EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Kravet om at utenlandske oljeselskaper må være etablert i Norge for å slippe til på sokkelen, strider mot EØS-avtalens bestemmelser om fri etableringsrett og prinsippet om ikke-diskriminering, påpekte ESA i et varselbrev til departementet for to år siden.

Udramatisk

Den 15. april i år fremmet Olje- og energidepartementet et forslag om endring av petroleumsloven.

På grunnlag av korrespondanse mellom regjeringen og Sivilombudsmannen avslørte Aftenposten tirsdag at regjeringen helt til nå har ansett saken som så sensitiv at den aktivt har forsøkt å la saken utvikle seg og løses uten noen som helst innspill fra andre.

Avsløringen står i skarp kontrast til det regjeringen opplyser i lovforslaget som er til behandling i Stortinget.

Der sier regjeringen at lovforslaget reflekterer dagens praksis, og at departementet derfor ikke kan se at endringen vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning, verken for departementet eller for rettighetshaverne.

Det hører med til historien at regjeringen har fremmet lovendringsforslagene uten noen form for høringer.

«Politisk viktig»

Da Sivilombudsmannen argumenterte for å offentliggjøre ESAs varsel overfor Norge, var tonen en helt annen fra departementet, avslørte Aftenposten tirsdag

Brevet avslører at departementet var redd innsyn i nevnte brev fra ESA, ville kunne medføre presseomtale av saken eller omtale av den fra andre. Dette var det politisk viktig for regjeringen å forhindre, fremgår det av brevet.

Brevet viser også at regjeringen fryktet partigruppene på Stortinget lett ville få forfeilede inntrykk av saken dersom den ble galt eller ukritisk omtalt offentlig før det var oppnådd enighet mellom departementet og ESA om en løsning.

Olje- og energiminister Ola Borgen Moe tok tirsdag ettermiddag selvkritikk for formuleringer i brevet til Sivilombudsmannen:

– Dette var en upresis og dårlig måte å uttrykke seg på, sier han til Aftenposten

Sen selvkritikk

Statsrådens selvkritikk kom etter at Stortingets energi- og miljøkomité tirsdag valgte å utsette behandlingen av proposisjonen til etter at komiteen har gjennomført muntlige høringer om saken. Saken kommer dermed ikke opp før 14. juni.

– Jeg synes regjeringen og Olje- og energidepartementet har opptrådt utrolig klønete. Det er ganske oppsiktsvekkende at de forsøker å fordekke hele saken gjennom å unnta henvendelsen fra offentlighet. Dette er en pinlig sak for regjeringen og dårlig håndverk, sier komiténestleder Siri A. Meling (H), til NTB.

– Vanlig saksgang

Olje- og energidepartementet avviser at departementet har «lagt lokk» på saken, og hevder i en pressemelding at begrunnelsen for ikke å gi innsyn i den to år gamle henvendelsen fra ESA, er «hensynet til Norges utenrikspolitiske interesser».

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad (Ap) er skremt over det han kunne lese i Aftenposten tirsdag.

– Hvis Aftenpostens framstilling er riktig, er det betenkelig at en så prinsipiell sak ikke har vært ute på høring. Hvis man bevisst har lagt lokk på denne saken, er jeg sterkt skeptisk. Dette undergraver alt vi har jobbet for lenge, sier Sjåstad til NTB. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse