JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nødnett skal bygges videre ut

Det nye nødnettet for politi, brannvesen og ambulansetjenesten skal bygges videre ut.

Da Stortingets transportkomité behandlet saken tirsdag, ble Frp stående alene med sitt utsettelsesforslag.

– Vi har fått en rekke bekymringsmeldinger fra etater, kommuner og enkeltpersoner om det nye nødnettet vil tilfredsstille nødetatenes fremtidige behov, sier Fremskrittspartiets samferdselspolitiske talsmann, Bård Hoksrud, til NTB.

– Burde vært utsatt

Hoksrud viser også til at KS er svært bekymret for kommunenes utgifter i forbindelse med etableringen av nødnettet dersom ikke staten trår til. Han sier også at Sivilforsvaret og frivillige organisasjoner er skeptiske.

– Når man skal etablere et nødnett til over fire milliarder kroner, bør dette være innspill som man kunne bruke litt tid på å gjennomgå, slik at man kan være sikker på å ikke sløse bort penger på dårlige løsninger, sier Hoksrud.

Nødnett har vært en prøveordning i Follo, Romerike, Oslo, Asker og Bærum, Søndre Buskerud og Østfold politidistrikter. Nå er det flertall i Stortinget for å bygge nettet videre ut til en pris på 4,7 milliarder kroner. Utbyggingen betegnes som «en av de største satsningene på samfunnssikkerhet noen gang».

Ifølge Justisdepartementet skal det gi bedre kommunikasjon på tvers av etatene og gi raskere hjelp. Det kan heller ikke avlyttes slik at det også kan brukes til å bekjempe organisert kriminalitet og terrorvirksomhet.

Ikke uten problemer

Utbyggingen har imidlertid ikke gått uten problemer. Utbyggingen av nettet i prøveområdene har blitt rundt tre år forsinket. Leverandøren har ikke klart å bygge radionettet som planlagt, og det har vært problemer med leveranser til brannvesenets og helsetjenestens kommunikasjonssentraler.

Justisdepartementet konkluderer likevel med at teknologien som er valgt, er riktig, at brukerne i all hovedsak er fornøyde, og at kontrakten med utbygger samlet sett er god for staten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse