JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomsarbeid i forbundene og LO

Mange ganger kan en ha inntrykk av at ungdomsarbeid er noe som foregår på siden av forbundenes ordinære arbeid, skriver Ulf-Terje Nyheim Eliassen.

En samling av ungdommer som på død og liv skal drive med ungdomsaktiviteter, drikke, feste og bare være sosiale uten å gjøre noe vettig.

For å avklare en ting med en gang, ungdomsarbeid er forbundsarbeid og omvendt.

Men hvorfor er da egentlig slikt ungdomsarbeid i forbundene så viktig? kan de ikke være med på forbundenes og LOs ordinære arbeid uten å gjøre det spesielt til ungdomsarbeid?

Jo, helt klart. Intensjonen bør og skal være at unge tidligst mulig får så god kunnskap og kjennskap at de kan bli dyktige tillitsvalgte og tre inn i ulike verv.

Men ofte tar det tid å komme dit, en må gjerne ha vært ansatt ei stund og som ung er det vanskelig å hamle opp med kunnskapen og erfaringene som de «voksne» har. Det kan igjen sette en demper på engasjementet, om en ikke føler man har innflytelse og at det alltid er noen eldre som legger føringer på hvordan organisasjonene skal fungere, ja da kan en kanskje forvente at engasjementet blir deretter.

Med å ha ungdomsutvalg og særlige ungdomsrettede aktiviteter, gjør at en kan rekruttere og skolere på ungdommens premisser, som igjen gjør at det blir mer kult og givende å være med i en organisasjon i fagbevegelsen. Men målsetningen må hele tiden være at ungdom skal bli godt nok skolert til å bli tillitsvalgte å tiltre styrer og utvalg på lik linje med den øvrige medlemsmassen. Det må aldri bli slik at ungdomsarbeid er en organisasjon i organisasjonen.

Ungdom må også være opptatt av ungdomsspørsmål i organisasjonene, men hva er det? Betyr det at ungdom kun kan være opptatt av lærlinger, ungdomsgaranti, utdanning og lignende?

Jeg personlig mener at ungdom skal være opptatt av det som faller dem naturlig. Det kan like gjerne være pensjon, uføretrygd, rett til heltid og sluttvederlagsordninger. Røsten til ungdom må være det som opptar dem og hvordan de ser på en organisasjons utfordringer med deres øyne. Dessuten er jo pensjon for eksempel, i aller høyeste grad en ungdomssak, det er tross alt sin fremtid det er snakk om.

Det er også viktig med ungdomsutvalg slik at unge får denne muligheten til å få innflytelse selv om de kanskje ikke er en høyt respektert tillitsvalgt fra før. Det er det som gir engasjement, når en føler at en blir hørt. Men ungdom må også være bevisst på at ungdomsarbeid også skal være et springbrett for å bli dyktige tillitsvalgte. «Gamle unge» som har vært med ei stund, må gi fra seg ungdomsposisjoner slik at nye og aktive kan gro frem. Har en vært med på ungdomsarbeid ei stund, så blir man gjerne tillitsvalgt på bedrift eller med i et styre, da kan en overlate «sin plass» til nye fremadstormende medlemmer. Det er slik vi bygger vår organisasjon, med kunnskap og erfaring fra de som har vært med ei stund og med nye tanker og pågangsmot fra unge nye medlemmer.

Annonse

Flere saker

Annonse