JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stakk fra selskap og ansatte

Olaf Berg og Wolfgang Lenz har problemer med å få arbeidsledighetstrygd. Arbeidsgiveren deres, FSP Rør og Sveis, kvittet seg nemlig med selskapet, dro hjem til Danmark og lot de to rørleggerne være igjen - uten arbeid, lønn eller oppsigelse.


04.05.2009
19:35
16.12.2013 09:53

Og skatten han trakk fra lønna, ble aldri innbetalt til kemneren, viser skatteoppgjøret fra i fjor.

Det de to østtyskerne har opplevd, er en røverhistorie av den merkeligste sorten, mener Fellesforbundet. Og hovedrollen spiller danske Freddy Schmidt Pedersen, eieren av FSP Rør og Sveis.

Enmannsbedrift med ansatte?

Siden januar 2008 har rørleggerne fra Frankfurt/Oder jobbet for FSP Sveis og Rør som da var registrert som enkeltmannsforetak i Brønnøysund-registeret. Bransje: VVS-arbeid (vann, ventilsjon, sanitær). Først 1. juni samme år ble enmannsbedriften gjort om til et aksjeselskap med det ny-gamle navnet FSP Sveis og Rør AS.

De to fagutdannede rørleggerne har jobbet i Norge siden 2006 og 2007, har norsk personnummer og betaler skatt til Norge. Da østtyskerne begynte hos Freddy Schmidt Pedersen og FSP Rør og Sveis, så alt såre vel ut. De ble innkvartert i samme bolig som arbeidsgiveren, og de fikk arbeidskontrakt.

– Freddy Schmidt Pedersen virket sympatisk og pålitelig, og vi hadde ingen grunn til å tro noe annet. Men det som skjedde de siste månedene er helt forferdelig, sier Olaf Berg til magasinett.org.

Fikk ikke lønnsslipp

Alt gikk bra de første månedene, også med lønnsutbetalingene - bortsett fra at Berg og Lenz aldri fikk lønnsslipper selv om de etterspurte dem måned etter måned. I november i fjor ble det første gang problemer med lønna. Feriepengene også. Da de gikk til Fellesforbundet, ordnet det seg, forteller de to til magasinett.org.

Lønn fra polsk konto

Men det skulle bli verre. Mye verre. I januar i år fikk Berg og Lenz beskjed om at Freddy Schmidt Pedersen hadde solgt selskapet sitt - og at de skulle flytte ut av boligen. Hvem som var den nye eieren av selskapet, fikk tyskerne ikke vite. Og lønna kom bare sporadisk og i delsummer. En gang fra en konto i Polen, en annen gang fra England, forteller de to.

Hva overføringene gjaldt, kom ikke fram av vedlegget. Summene stemte heller ikke overens med lønna de to skulle fått. Det hele begynte etter hvert å bli et puslespill, men takket være egne timelister greide tyskerne å beholde oversikten over det de har krav på.

Solgt - eller ikke?

Fellesforbundet i Oslo fikk senere høre at den nye eieren skal være Allan Broch Smidt, også han dansk. Broch Smidt eier selskapet Bygg- og Rivningsentreprenøren AS og sier at han ikke har kjøpt FSP Sveis og Rør, men at han har leid inn både de to tyske rørleggerne - og Freddy Schmidt Pedersen, altså eieren av FSP Sveis og Rør AS.

Hadde ikke id-kort

I februar ble Olaf Berg og Wolfgang Lenz leid ut til Andersen & Aksnes Rørleggerbedrift AS som hadde en underentreprise for Thermo Control på Ullevål sykehus. 18. februar ble de to arbeiderne nektet adgang til Ullevål sykehus og jobben der fordi arbeidsgiveren deres, FSP Sveis og Rør, ikke hadde søkt om identitetskort - som er blitt obligatorisk på norske byggeplasser.

Leid ut - eller oppdrag?

Siden den dagen, 18. februar, har de to tyske rørleggerne ikke hatt arbeid. Det virker som om FSP Sveis og Rør enten leide ut de to, eller hadde underentrepriser. Tyskerne forteller i alle fall at de har hatt oppdrag for både Bravida, VVS-Senteret Norge i Jessheim, Halvorsen & Søn i Lillestrøm, Olav Thons Hotell Munch og en bygård på Grønlandsleiret i Oslo og nevnte Andersen & Aksnes Rørleggerbedrift AS.

Betalte ikke skatt

De to tok igjen kontakt med deres fagforening, Rørleggernes Fagforening i Oslo, og Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus. Etter at forbundet tok tak i saken kom det etter hvert inn lønnsslipper hvor skattetrekk sto oppført.

Men da de to tyske arbeiderne fikk skatteligningen for 2008, viste det seg at arbeidsgiveren deres verken hadde innrapport deres lønn til skattemyndighetene eller innbetalt skatten rørleggerne hadde blitt trukket for ifølge lønnsslippene.

Tidlig mistanke

Fellesforbundet har overlatt den delen av saken til Oslo Kemnerkontor, forteller distriktssekretær Roger Markgraf-Bye til magasinett.org.

Allerede i slutten av mars hadde Åge Johannessen, leder av Rørleggernes Fagforening i Oslo, skrevet et brev til kemneren for å gjøre kontoret oppmerksom på mistanken de to arbeiderne hadde, nemlig at arbeidsgiveren deres ikke hadde innbetalt skatt og avgifter - noe som senere skulle vise seg å være høyst begrunnet.

Kasteball i systemet?

– Det verste er at de to ser ut til å ende opp som kasteball i systemet fordi de har problemer med å dokumentere sine krav. Både i forhold til Statens lønnsgarantifond og Nav. Og det utelukkende fordi arbeidsgiveren deres har stukket fra ansvaret sitt, mener Roger Markgraf-Bye.

– De vet ikke lenger hvor de er ansatt, de har ikke fått oppsigelse, og de kan ikke søke om arbeidsledighetstrygd når FSP Sveis og Rør AS ikke har innrapport lønna deres og betalt skatter og avgifter, understreker distriktssekretæren.

Helt siden midten av februar har de tyske rørleggerne levd av oppsparte midler som snart tar slutt.

Måtte kreve oppsigelse

Etter press fra Fellesforbundets disktriktskontor Oslo/Akershus fikk arbeiderne omsider oversendt lønnsslipper - og skriftlig oppsigelse som forbundet hadde bedt om slik at Berg og Lenz kan søke om ledighetstrygd.

– Vi forholder oss til at medlemmene våre fortsatt er ansatt hos FSP Rør og Sveis AS og har beregnet lønnskravene deres etter datoen for oppsigelsen, understreker distriktssekretær Roger Markgraf-Bye. Oppsigelsene er datert 24. februar og 1. april, begge med oppsigelsesdato 1. april.

– Freddy Schmidt Pedersen kan ikke ha veldig mye greie på lov og avtale, er Markgraf-Byes tørre kommentar.

115.000 kroner hver

Ifølge Fellesforbundets beregninger har Wolfgang Lenz og Olaf Berg 115.000 kroner til gode hver, uten feriepenger. Kilometergodtgjørelsen på 40.000 kroner hver som de to hadde blitt lovet muntlig av arbeidsgiveren, kan de nok se langt etter, tror rørleggerne selv. I og med at lønnsutbetalingene aldri er blitt nærmere spesifisert av FSP Rør og Sveis AS, har de tyske arbeiderne ikke bevis på at "partene" var enige om en slik refusjon av kjøreutlegg.

Skal til Nav

I morgen skal de to til Nav, i håp om at den godkjenner oppsigelsene og deres søknad om arbeidsledighetstrygd. For i selvangivelsen for 2008 stå det nemlig at de ikke har hatt inntekt - nettopp fordi Freddy Schmidt Pedersen og FSP Sveis og Rør ikke har innberettet deres lønn og ikke betalt skatt og avgifter for dem.

– Det virket på meg som om saksbehandleren hos Nav forsto problemet. Så vi får håpe at de to får den arbeidsledighetstrygden de faktisk har krav på, selv om arbeidsgiveren ikke har gjort det den skal ifølge loven, sier Roger Markgraf-Bye til magasinett.org.

– Kynisk behandling

Åge Johannessen, leder av Rørleggernes Fagforening, rister bare på hodet over FSP Sveis og Rør AS:

– At vi har arbeidsgivere i Norge som behandler folk på en så kynisk måte, er helt utrolig.

Olaf Berg og Wolfgang Lenz er glad for at de meldte seg inn i Fellesforbundet da de kom til Norge.

– Uten dem hadde vi ikke greid oss, sier Olaf Berg og viser til Fellesforbundets innsats for å få tak i den nødvendige dokumentasjonen.

Magasinett.org har hele dagen prøvd å få tak i Freddy Schmidt Pedersen - uten å lykkes.

04.05.2009
19:35
16.12.2013 09:53



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker