JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil forby nikab i barnehager

Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen krever at nikab blir forbudt for ansatte i barnehager.

Det ansiktsdekkende klesplagget er i bruk i minst én barnehage i Oslo.

– Jeg synes det er vanskelig at man ikke skal kunne se ansiktet på dem som er ute og leker med ungene i barnehagen, sier en småbarnsmor som har barn i denne barnehagen til Dagen.

Kvinnen, som vil være anonym, sier hun ikke liker tanken på at barnehageansatte bruker slike klesplagg.

Frp: - Uakseptabelt

– Jeg synes det er vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til dette. Jeg synes ikke det passer seg i en norsk barnehage, selv om det kanskje er lovlig. Jeg reagerer ikke bare i forhold til meg selv, men også i forhold til fedre. Det må være vanskelig for en far å levere fra seg barnet til en person han ikke får se ansiktet på, som vi kvinner kan, sier småbarnsmoren.

Frps innvandringspolitiske talsmann kaller det uakseptabelt at barnehageansatte skjuler ansiktet.

– Det er helt uakseptabelt at små barn skal utsettes for slikt. Man er ikke i stand til å utføre sin jobb i nikab. Man har ikke noen god forutsetning for å kommunisere med små barn når de ikke kan se barnehagetanten, sier Amundsen til Dagen.

– Konstruert problemstilling

Statssekretær Roger Sandum (SV) i Kunnskapsdepartementet sier til NTB at han oppfatter problemstillingen som oppkonstruert. Han sier departementet ikke kjenner til burkabruk eller utbredt bruk av nikab i norske barnehager.

– Hvis nikab og burka skulle bli en problemstilling i enkelte barnehager, er det opp til barnehageeieren som arbeidsgiver å vurdere om det utgjør et problem. Det er de som skal sørge for at barnehagene drives etter barnehageloven.

Samtidig understreker han at barnehagen er en omsorgs- og læringsarena som er avhengig av kommunikasjon og samspill mellom barna og de ansatte.

– Det mener jeg at det vil være vanskelig å få til for en som har dekket til ansiktet, sier Sandum.

Forbudt i Oslo-skolen

Nikab er forbudt i Oslo-skolen. Tilsvarende regler finnes ikke for barnehager.

Hovedstadens byråd for barn og kultur, Torger Ødegaard (H), har ikke kommentert saken i Dagen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse