JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gidder ikke energimerke

Nesten ingen nordmenn gidder å energimerke boligen sin.

For ett år siden ble det påbudt med energimerking av alle boliger over 50 kvadratmeter før de skulle selges eller leies ut.

Likevel er bare åtte prosent av norske boliger blitt energimerket etter de nye reglene, viser en fersk undersøkelse.

De fleste boligeiere vil vente med å energimerke boligen til de eventuelt skal selge eller leie ut.

Ukjent for 50 pst

Ifølge undersøkelsen, som YouGov har utført for Norges TakseringsForbund (NTF), har seks av ti bestemt seg for å utsette energimerkingen til de skal selge eller leie ut.

Bare fire prosent kommer til energimerke med det første, mens hver tredje nordmann ikke har noen planer om energimerking.

Drøyt halvparten av de spurte i undersøkelsen, var ikke en gang kjent med reglene om energimerking.

Positivt

Senior kommunikasjonsrådgiver Hilde Totland Harket i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tolker likevel undersøkelsen positivt:

– At nærmere halvparten av husstandene er klar over den nokså nye regelen, synes jeg er veldig bra. Andelen som oppgir å ha energimerket allerede, stemmer godt med tallene vi har i vår egen energimerkedatabase, sier hun.

Energiøkonomisering

NVE er ansvarlig for ordningen og anbefaler folk å energimerke i god tid, selv om et salg ikke er umiddelbart forestående.

Da kan man gjennomføre de tiltakene energiattesten anbefaler og kanskje hoppe opp en karakter på skalaen.

– Hensikten med ordningen er å motivere boligeierne til å strekke seg litt ekstra ved å gjennomføre enkle tiltak. I tillegg håper vi oppmerksomheten om energiøkonomisering bidrar til at flere reduserer energibruket, sier Harket Totland.

Eieren er ansvarlig

Boligeieren er ansvarlig for at det foreligger en energiattest før salg eller utleie.

Energimerket består av en karakter som viser hvilken energistandard boligen har og en oppvarmingskarakter som viser i hvilken grad boligen kan varmes opp uten bruk av fossilt brensel eller elektrisitet.

– Energimerket skal inngå i markedsføringen av boliger som legges ut for salg. Etter hvert vil nok også energikarakteren påvirke markedsprisen i høyere grad enn i dag. Et hopp oppover på skalaen kan komme til å øke boligverdien, sier fagsjef Svein Hole i NTF. (ANB)

Annonse
Annonse