JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finland uten regjering

Halvannen måned etter rikdagsvalget i Finland, er landet fortsatt uten regjering.

Hittil har alle forsøk på å sette sammen en ny koalisjonsregjering brutt sammen.

Nå har Samlingspartiets leder, Jyrki Katainen, fått i oppgave av partigruppene i den finske nasjonalforsamlingen å starte en ny forhandlingsrunde. Men fristen er kort: 10. juni er dagen han bør ha regjeringskabalen klar – om ikke partiene i Riksdagen skal miste tålmodigheten. Og i praksis må Katainen starte helt forfra og med tomt bord. Hans store utfordring er å skape et regjeringsgrunnlag med partier uten for store indre motsetninger.

«Sixpack»-styre

Normalt ville det vært naturlig at populistpartiet Sannfinnene gikk inn i regjeringen etter vårens brakseier. Men dette partiet er en så sterk motstander av Finlands europapolitikk og EUs økonomiske støtte til Portugal at partileder Timo Soini avviste invitasjonen om regjeringssamarbeid. Samlingspartiet (tilsvarende Høyre) og Sannfinnene måtte uansett hatt med et parti til for å sikre regjeringen støtte fra flertallet i Riksdagen, slik det er vanlig i Finland.

I en periode så de ut til at regjeringsforhandlingene ville ende opp i en sekspartiregjering; Samlingspartiet, Sosialdemokratene, Vänsterförbundet, De grønne, Svenska Folkpartiet og Kristdemokratene. Fortsatt er en slik «sixpack-regjering», som alliansen allerede har rukket å bli omtalt som på folkemunne, en tenkbar løsning.

Ny rekord

De finske regjeringsforhandlingene er i ferd å nærme seg parlamentarisk rekord når det gjelder manglende framdrift. I tidligere tider, da den finske presidentmakten var betydelig sterkere, ville presidenten slått neven i bordet og tvunget partiene til å finne en løsning. Den makten har ikke Tarja Halonen. Mangelen på avklaring har ført til en gryende kritikk mot Jyrki Katainen og spørsmål om hans måte å lede regjeringsforhandlingene på. Mange mener han har vært for lite målbevist og latt seg styre av de andre partienes krav. Det kan innebære at han snart mister oppgaven.

Mislykkes Katainen med å danne regjering, tror mange at det blir sosialdemokratenes leder, Jutta Urpilainen, som får oppdraget med å lede regjeringsforhandlingene. En regjering med henne som statsminister vil kunne bestå av Sosialdemokratene, Sannfinnene og Senterpartiet, som på tross av sitt valgnederlag igjen viser interesse for en eventuell regjeringsdeltakelse. (ANB)

Annonse
Annonse