JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer de rødgrønne

Bondelaget krever at de rødgrønne partiene må vise at de ønsker et levedyktig norsk landbruk.

Kravet må innfris hvis de ønsker støtte fra Norges Bondelag ved stortingsvalget i 2013. Bondelagets leder, Nils T. Bjørke, gjorde dette klart i sin åpningstale til lagets årsmøte i Lillehammer onsdag.

– Skal regjeringen og Sp overleve, må den varslede landbruksmeldingen gi et løft for næringen. Det er ingen tvil om at den nåværende regjeringen har gjort en merkbart bedre jobb enn de fleste tidligere regjeringer. Men i flere avgjørende spørsmål har vi ikke kommet langt nok. De rødgrønne må gire opp om de skal ha ambisjoner om å bli sittende etter 2013, sa Bjørke i sin tale.

Bondelaget har sitt eget prosjekt «Valg 2013» som kommer i gang tidlig på høsten.

– Selv med et mørkeblått skydekke det siste året, har jeg god tro på at vinden kan snu. Vi skal gjøre vår del av jobben, men ikke så rent lite ansvar hviler på politikerne. Jo mer politikerne klarer å begeistre oss i næringen, desto mer støtte vil de få fra landbruket. Den som vil vinne valget i 2013, kan ikke overse distriktene som maktfaktor i norsk politikk, sa Bjørke.

Bekymret for sentrum

Bjørke frykter at svekkelsen i sentrum av norsk politikk også vil svekke den politiske støtten til landbruket.

– Forståelsen for landbruket og den norske modellen har i hovedsak blitt utviklet i samarbeid mellom sentrum og Ap. Nå er sentrum i skvis mellom de store partiene og sliter med å finne både form og plattform. Situasjonen er alvorlig for de partiene som har hatt landbruket som kjernevelgere og landbruk som en av sine kjernesaker, konstaterte bondelagslederen.

Han slo også fast at man må tilbake til tiden da Bondepartiet ble stiftet i 1921 og dannelsen av KrF i 1933 for å finne lignende dramatiske endringer i det politiske landskapet som dem man ser i dag.

Hadde forventet mer

Bjørke hadde forventet mer av regjeringspartiene under årets jordbruksoppgjør.

– Jeg hadde forventet mer fra Ap, og at SV ikke engasjerte seg i det hele tatt på landbrukets side er like skuffende etter partiets landsmøtevedtak. Spørsmålet er også om Sp i tilstrekkelig grad har satt landbruk på spissen denne våren, sa han.

Nå har Bondelaget forventninger til den varslede stortingsmeldingen om norsk landbruk.

– Skulle meldingen bli utsatt til høsten, trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne at det ikke er lang trykketid eller ineffektivt byråkrati som har forsinket meldingen. Og for å si det klart: Forventningene våre til meldingen vil ikke gå ned selv om den blir utsatt. Dette er ikke en liten sak som blir glemt mellom stort og smått, sa Bjørke. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse