JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter kutt i sykelønna

Senterpartiets Geir Pollestad frykter at sykelønna er i fare dersom det blir borgerlig valgseier i 2013.

kjell.werner@anb.no

– Det vi nå hører fra Høyre, KrF og Fremskrittspartiet kan være et signal om at det ikke lenger blir full lønn under sykdom, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen er en merknad fra Høyre, KrF og Frp i forbindelse med lovendringer for raskere oppfølging av sykemeldte. Her finner disse tre partiene «grunn til å minne om at det langt fra er gode nok økonomiske incentiver for arbeidsgivere og arbeidstakere til å få sistnevnte raskere tilbake i arbeid».

Ble overrasket

– Dette kan ikke tolkes som noe annet en kursendring fra opposisjonen på Stortinget. Vi bør få vite om det er tilfelle eller ikke før valget i 2013, sier Pollestad.

– Jeg ble overrasket da jeg leste merknaden. En ting er å tenke det, noe annet å skrive det. Derfor forsøkte jeg å utfordre opposisjonen da Stortinget behandlet saken mandag, men det var vare Høyres Torbjørn Røe Isaksen som tok ordet til dette, og han unnlot i realiteten å svare, hevder Pollestad.

Objektiv sannhet

– Når det gjelder arbeidstakers økonomiske incentiver, er jo ikke de til stede. Det er en objektiv sannhet. Slik er det, svarte Torbjørn Røe Isaksen.

– Vi har 100 prosent lønn under sykdom, og det er dermed en konstatering av at det i dagens system ikke er noen økonomiske incentiver for arbeidstaker til å gå tilbake, poengterte Høyres talsmann.

Han viste til at Høyre ikke har gått inn for redusert sykelønn i inneværende program og heller ikke har foreslått dette i partiets alternative budsjetter.

Vil diskutere

– Men det er jo merkelig at man ikke skal diskutere også arbeidstakers økonomiske incentiver når man diskuterer arbeidsgivers økonomiske incentiver, la Torbjørn Røe Isaksen til.

Geir Pollestad vil ikke være med på noen slik diskusjon.

– Redusert sykelønn er en usedvanlig dårlig idé. Ordningen bidrar til høy yrkesdeltakelse, sier Senterpartiets talsmann.

Alle partene på Stortinget har i realiteten fredet ordningen med full lønn under sykdom.

– Men nå er det på tide å få vite hva som er partienes holdning for neste stortingsperiode, sier Pollestad. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse