JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter nedleggelser i Norske Skog

– Jeg frykter nedleggelser i Norske Skog, men hvor og i hvilket omfang, aner jeg ikke. Det jeg vet er at Norske Skog tjener dårlig med penger for tiden, sier konserntillitsvalgt Kåre Leira.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen vil stenge de minst lønnsomme fabrikkene i Norske Skog. Både midlertidige og permanente tiltak er under vurdering etter at papirprodusenten hadde et negativt nettoresultat på 1,1 milliarder kroner i første kvartal i år.

Redusert kapasitet

– Jeg har ingen konkrete informasjoner, men frykter at krisa også vil ramme virksomhetene i Norge. Alle fabrikkene har redusert produksjonen. En maskin er stengt på Follum, og de tre maskinene i Skogn går med redusert kapasitet, forteller Kåre Leira.

Ingen permitteringer i Norge

– Hvor konkrete er planene om ytterligere reduksjon? Jeg vet ikke. Så langt har ingen vært permittert ved de norske fabrikkene, i motsetning til de øvrige europeiske. Fabrikken Parenco i Nederland har stanset maskinene i lengre tid, det samme gjelder fabrikken i Frankrike. Når konsernet nå skal foreta en totalvurdering av alle selskapene, må det ta hensyn også til valutasituasjonen. Forholdene endrer seg nærmest fra dag til dag, sier Kåre Leira videre.

Lavere etterspørsel

Samlet produksjonsvolum i første kvartal lå 15 prosent lavere enn produksjonen i fjerde kvartal i fjor. Den primære årsaken er fall i etterspørselen etter avis- og magasinpapir. Redusert annonsevolum betyr færre sider og dermed lavere forbruk av papir.

Det er snakk om en reduksjon på rundt 20 prosent i den globale etterspørselen etter avispapir så langt i 2009 sammenliknet med første kvartal i fjor.

Annonse

Flere saker

Annonse