JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal de fleste få det enda fetere

«Markert konjunkturoppgang» fastslår ellers sindige Ssb. Men ikke alle kan juble.

- Etter halvannet år med en moderat utvikling, ventes det nå klart høyere vekst i norsk økonomi, skriver Statistisk sentralbyrå i sine Konjunkturtendenser for Norge og utlandet. Det meste går så det suser i Norge. Og det er den innenlandske etterspørselen som kommer til å være drivkraften. Ikke minst det private forbruket forventes nå å øke langt mer enn de siste årene. Det kan bety at vi vil se forsterkede tendenser til kontrasten mellom privat velstand og offentlig fattigdom. Det offentlige kommer nemlig ikke til å holde tritt med det private forbruket.

Ssb har sett helt fram til 2014 i sin økonomiske glasskule. Årslønnsveksten ser ut til å øke fra år til år. Hele 5,6 prosent er tallet de beregner for 2014. Det bekymrer nok frontfagets soldater som må kjempe mot ytterligere svekket konkurranseevne for den utsatte delen av norsk næringsliv. Det blir ikke noe bedre av at krona trolig holder seg sterk og at renta sakte men sikkert vil øke.

Økt rente vil derimot glede alle som har penger på bok. Hvis du ikke visste det har langt over 34 000 lønnstakere mer enn 2 millioner kroner i banken. De har all grunn til å se enda mer lyst på sin økonomiske framtid. Alle oss med gjeld kan derimot bare krysse fingrene og håpe at prognosene for lønnsutviklingen slår til og at inflasjonen fremdeles fortsetter å være moderat slik Ssb tror.

Men ikke alle er så heldige at de har en jobb å gå til som sikrer en fast og bra inntekt. Med sterk lønnsvekst, høyere rente og økte boligpriser ligger alt til rette for at vi kan få større forskjeller. Har du jobb, nedbetalt bolig og litt penger i bakhånd er det all grunn til å se økonomisk lyst på framtida. Sliter du med gjeld og lever av trygd eller har usikker lav inntekt, kan du fort oppleve at hverdagen blir vanskeligere.

Den rødgrønne regjeringens utfordring blir å motvirke en slik utvikling. Med sine løfter om ikke å heve det samlede skatte- og avgiftsnivået har man gitt fra seg en del virkemidler. Men det er fullt mulig å gi skatteletter til de som trenger det mest, og hente litt mer fra de som har det fett nok. Økt privat forbruk er heller ikke godt nytt for miljøet. Også her kan det være grunn til å se på tiltak som kan virke sosialt rettferdig.

Problemet er at det store flertallet deltar på festen. For snart er det valg.

Annonse

Flere saker

Annonse