JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får bred støtte for Libya-vedtak

Norge blir værende i Libya med inntil fire kampfly fram til 1. august. Da sendes flyene hjem.

I dag er seks norske kampfly involvert i krigshandlingene i Libya, men bidraget blir altså redusert, slik forsvarsminister Grete Faremo (Ap) tidligere har varslet.

– Det er viktig at Norge fortsatt bidrar til å støtte gjennomføringen av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1973. Vi har lyktes med operasjonens mål om å beskytte sivile, sier hun. Forsvarsministeren sier engasjementet ikke vil gå ut over den nasjonale beredskapen.

Bred støtte

Beslutningen om å trekke flyene tilbake 1. august får bred politisk støtte. Også krigsmotstanderne i Sosialistisk Venstreparti mener beslutningen er til å leve med, selv om de helst hadde sett at engasjementet hadde blitt avsluttet tidligere.

– Dette viser at regjeringen har tatt inn over seg at det utvikler seg en borgerkrig i Libya som Norge ikke bør være en del av. Jeg skulle selvfølgelig ha ønsket at SV hadde fått de andre partiene med på å trekke flyene hjem umiddelbart. Men det viktigste er at vi har fått dem med på en endelig sluttdato, sier en av partiets ledende motstandere av Libya–engasjementet, Mali Steiro Tronsmoen, til NTB.

SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell, mener også det er klokt å sette en sluttdato og sier at vedtaket om 1. august er forankret i SVs sentralstyre og landsstyre.

Kristelig Folkepartis utenrikspolitiske talsmann, Dagfinn Høybråten, mener også at det er riktig å kalle hjem de norske flyene i august.

– Det er rimelig at andre deler av alliansen tar en større del av byrden, sier han.

Fremskrittspartiet roser regjeringens håndtering av innsatsen i Libya og er fornøyd med forsvarsministerens løsning.

– Forståelse

Faremo frykter ikke negative reaksjoner fra NATO som følge av at færre norske fly vil være på vingene.

– Vi må kunne forvente forståelse blant våre allierte for at Norge med et lite luftforsvar ikke kan opprettholde et stort kampflybidrag over lang tid, sier hun og viser til at de norske flyene til nå har hatt en sentral rolle i luft–til–bakke–operasjonene i Libya.

På NATOs forsvarsministermøte denne uken var det full enighet om videreføring av operasjonen og at en eventuell post-Gadaffi-operasjon må ledes av FN. Det ble også slått fast at innsetting av bakkestyrker er uaktuelt.

– Norge vil fra 9. august overta setet i Kontaktgruppen fra Danmark. Deltakelsen vil gi oss en god mulighet for å øve innflytelse på den samlede internasjonale innsatsen i Libya, også etter at de militære operasjonene er avsluttet, sier Faremo.

Merutgifter

Merutgiftene knyttet til videreføring av et F-16 kampflybidrag med inntil fire kampfly til 1. august, på inntil 100 millioner kroner, foreslås tilleggsbevilget.

Regjeringen vil fremme forslag til Stortinget om en økning av forsvarsrammen med inntil 100 millioner kroner så snart som mulig. Dette ble meddelt Stortinget under et møte i den utvidede utenrikskomiteen fredag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse