JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Berlusconis sviende lusing

Statsministeren led et ydmykende nederlag da italienerne stemte for å nekte ham juridisk immunitet og avviste regjeringens atomplaner.

Det italienske folket gikk til urnene i pinsen for å avgjøre om ministre kan slippe å møte i rettssaker mot dem, om Italia skal satse på atomenergi, og om landets vannverk skal privatiseres.

Resultatene fra folkeavstemningene viser at over 90 prosent av dem som deltok, er uenige med regjeringen i alle disse tre sakene. De sier blankt nei til planene om å bygge nye atomkraftverk, de krever at ministre møter i retten og at vannverkene fortsatt skal eies av det offentlige.

– Den høye deltakelsen i folkeavstemningene viser en folkevilje til å delta i beslutninger som vi ikke kan ignorere, sa Berlusconi da han erkjente nederlaget mandag kveld.

«Irrelevant»

Men Berlusconis uttalelser er i ferd med å bli irrelevante, mener opposisjonen.

– Nå er tiden inne for at han går av, sa opposisjonsleder Pier Luigi Bersani etter avstemningene.

Selv om regjeringen oppfordret sine tilhengere til å holde seg unna stemmelokalene, var oppmøtet mer enn godt nok til å gjøre avstemningene gyldige. Ifølge myndighetene var oppslutningen på 56 prosent.

– Oppmøtet er det mest alvorlige tegnet på at Berlusconi er løsrevet fra folket. Det finnes et skille mellom regjeringen og landet, sier Bersani, som leder Italias største opposisjonsparti, Det demokratiske parti.

Berlusconi stemte ikke

Avstemningene ble ansett som en folkeavstemning for eller mot Berlusconi etter at regjeringskoalisjonen hans gikk på en kraftig smell under lokalvalgene i mai.

Lederen for Berlusconis parti er uenig i denne tolkningen og ber venstresiden avstå fra å «manipulere resultatet».

– Italienere har stemt over konkrete saker og ble ikke bedt om å si om de var for eller mot regjeringen. Den som hevder noe annet, misbruker velgernes avgjørelse, sier Daniele Capezzone, som leder regjeringspartiet Frihetens Folk.

Statsministeren sa på forhånd at han ikke ville stemme, og flere ministre ba velgerne om å holde seg hjemme.

Fornybar energi

Regjeringen hadde planlagt å gjenoppta det italienske atomenergiprogrammet innen 2014, men nå medgir Berlusconi at Italia er nødt til å satse tungt på fornybar energi i stedet.

– Italienernes vilje er klar når det gjelder alle spørsmålene i denne rådspørringen. Regjeringen og nasjonalforsamlingen må nå reagere tydelig, sa Berlusconi mandag kveld.

Rettssaker

Også etter Tsjernobyl-ulykken på 1980-tallet sa italienerne nei til atomkraft i en folkeavstemning.

– Jeg er veldig glad. Men vi sa det samme for tjue år siden, så jeg skjønner ikke hvorfor de måtte bruke så mye penger på å bekrefte dette på ny. Vi vil ikke ha atomkraftverk, sier Flavio Rellandini etter å ha avlagt sin stemme i Roma.

Den italienske statsministeren er for tiden tiltalt i tre forskjellige saker om bestikkelser, bedrageri og for å ha betalt for sex med en 17 år gammel jente. Nå vil folket at han i fremtiden ikke lenger skal kunne vise til offisielle plikter for å slippe å møte i retten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse