JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det regner, hva så?

Som en følge av flommen på Østlandet, har det vært registrert nedgang i strømprisene, men vær trygg. Det går over.

torgny.hasaas@lomedia.no

Den akutte prisnedgangen henger sammen med at de kraftverkene som er knyttet til disse vassdragene er såkalte elvekraftverk. Det vil si kraftverk uten eller svært begrenset magasinkapasitet. De må produsere kraft utfra den vannmengden som til enhver tid renner i elva. Da er det rimelig å tro at her går turbinene for fullt. Dette er med på å presse prisene ned, akkurat nå.

Men samtidig er vannføringa så stor at en god del vann slippes forbi utenom turbinene. Det er slikt som får kraftverkfolket til å gråte.

Samtidig meldes det at fyllingsgraden i vannmagasinene er på vei oppover til å være over normalfyllingsgrad for årstida.

Den siste tida har det vært flere oppslag om at fyllingsgraden på vannmagasinene har vært eksepsjonelt lav. Kraftprodusentene har skylt på lite nedbør og kalde vintre. Dette har også vært med på å drive strømprisene oppover til ekstrem nivåer etter norske forhold.

Det norske strømnettet blir tettere og tettere knyttet til det europeiske markedet gjennom en rekke overføringslinjer. De siste årene har dette ført til at kraftimport har hjulpet oss ut av den verste krisa. Men på den andre sida var også krafteksporten i 2009 med på å tømme magasinene slik at fyllingsgraden ble urovekkende lav da nedbøren uteble.

Selv om vi får en regnfylt sommer og høst er det ingen grunn til å tro at vi kan forvente lave strømpriser. Kablingen mot kontinentet er et effektivt vern mot det. I tillegg til at kraftprodusentene vil ha høyest mulig avkastning på elektrisiteten, så er det noen som må betale for milliardinvesteringene i kraftkabler.

Og det er deg og meg.

Annonse
Annonse