JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover nye tiltak mot lakselus

Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) lover nye og tøffere tiltak for å møte problemet med økende mengde lakselus langs kysten.

– Jeg har nylig blitt gjort kjent med nye tall fra Mattilsynet som viser at nivået av lakselus på villakssmolt og sjøørret er urovekkende høyt og høyere enn de senere år på deler av Vestlandet. Dette er bekymringsfullt, sa statsråden da hun møtte Vestlandsrådet i Bergen tirsdag.

Verst for sjøørret

Rapporten hun siktet til ble lagt fram av Havforskningsinstituttet samme dag. Den viser at mengden av lakselus øker, og skaper større problemer for villfisken flere steder langs kysten. Særlig utsatt er Hardangerfjorden, ytre del av Sognefjorden og Trondheimsfjorden. Sjøørreten er spesielt utsatt for luseangrep.

I rapporten heter det at sjøørretene i midtre del av Hardangerfjorden i gjennomsnitt hadde ca. 50 lus. Mange hadde flere hundre.

– Dette er en kraftig økning i forhold til tidligere år, heter det i rapporten der det varsles at 2011 kan bli et år med svært høyt infeksjonspress langs store deler av Vest– og Midt–Norge.

– Dette vil sannsynligvis bryte med målene definert i risikovurderingen av miljøeffekter av norsk havbruksnæring, skriver forskerne.

Tiltak mot lus

Fiskeriministeren sa på møtet i Vestlandsrådet at hun er opptatt av å få lusesituasjonen under kontroll. Hun lovet ytterligere satsing på forskning, og vil prioritere gode prosjekter om lakselus.

Hun vil lage et forbedret regelverk for kontroll med lakselus og er lovet et forslag fra Mattilsynet i juli. Det vil straks bli sendt på høring.

Statsråden sa også at sjømatnæringa må ta ansvar selv, og at hun vil følge oppmerksomt med på at de gjennomfører de tiltakene de har lovet. Hun spilte samtidig ballen over til Mattilsynet.

– De har fått verktøykassa på dette området, og den har jeg bedt dem å bruke, sa Berg Hansen.

Mattilsynet bekymret

Også Mattilsynet er bekymret over de nye lakselustallene. Tilsynet peker på at det er lave lusetall i oppdrettsanleggene, men det er for mye lus utenom anleggene.

Tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk sier i en pressemelding at våravlusningen ikke gikk særlig bra i år.

– Årsaken til mye lus på villfisken er trolig for lang avlusingsperiode, dårlig koordinering med bruk av fôrmiddelet emamectin og en høy konsentrasjon av oppdrettsfisk, spesielt i Hardangerfjorden og ytterst i Trondheimsfjorden, sier tilsynsdirektøren.

Mattilsynet skal møte oppdrettsnæringen i neste uke for å diskutere hva som gikk galt og hva som kan gjøres.

Krever mindre oppdrett

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) reagerer på rapporten med å kreve reduksjon i oppdrettsvirksomheten.

– Oppdrettsnæringen klarte ikke å redusere lusemengden tilstrekkelig i den viktigste utvandringsperioden for villaksen. Dette skjer på det verst tenkelig tidspunkt for villaksen. Situasjonen er ute av kontroll. Nå må dette få konsekvenser i form av redusert antall oppdrettsfisk i sjøen, uttaler generalsekretær Bjarne Oppegård i NJFF. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse