JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

34.500 tomme gårdsboliger

34.500 hus står helt eller delvis ubebodd på landets landbrukseiendommer.

kjell.werner@anb.no

– Les også kommentaren: Bolig uten bønder

Det viser en fersk rapport som Bygdeforsk legger fram onsdag. I Norge er det om lag 180.000 eiendommer som er definert som landbrukseiendommer, og ifølge Statistisk sentralbyrå er disse bebygd med 34.500 bolighus som ikke har fast helårs bosetting.

– Ubebodde gårdsbruk skaper ingen utvikling i det enkelte lokalsamfunn. Skal vi få til verdiskaping og næringsutvikling må det bo folk på gårdene, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det finnes ubebodde landbrukseiendommer over hele landet, og en ikke ubetydelig andel ligger i sentrale strøk.

– Gården med arealer og bygninger, og den menneskelige kompetansen, er en svært viktig ressurs på bygdene. Det er utgangspunkt for all næringsutvikling, sier Brekk.

Fritidsboliger

55 prosent av husene som mangler helårs bosetting blir brukt til fritidsboliger, og mange av boligene blir lånt ut andre. Bare 21 prosent av disse boligene står ubrukt hele året.

Hver fjerde eiendom har vært uten fast bosetting i mer enn 30 år, men på 61 prosent av eiendommene er jorda leid ut til andre bønder i lokalsamfunnet. I 35 prosent av tilfellene ligger hele eller det meste av jorda brakk. Andelen av utleid jord forventes å øke i de kommende fem årene, går det fram av rapporten.

I dag er det for stort sprik mellom faktisk bruk av eiendommene og klassifisering i lovverket. Det anbefales derfor å starte et utredningsarbeid for å finne andre måter enn eiendomsstørrelse som skille mellom fritids- og næringseiendom.

Holdes i slekta

45 prosent av de som eier ubebodde landbruksboliger oppgir at det er helt uaktuelt å selge eiendommene uavhengig av hvilken pris de får ved et eventuelt salg. Her er det en sterk følelsesmessig kobling til å holde eiendommen i slekta, går det fram av rapporten.

– At det er de følelsesmessige aspektene knyttet til landbrukseiendom som er avgjørende, underbygger at det ikke er pengene som styrer omsetningstakten, konkluderer Brekk.

– Jeg er styrket i min overbevisning om at den typen holdningsskapende arbeid vi har prioritert er den rette veien å gå, sier landbruksministeren.

– Det er viktig å kommunisere til eierne at de sitter på en nøkkelressurs i lokalsamfunnet, sier Brekk.

I rapporten skisseres det konkrete råd for å øke omsetningen av de aktuelle eiendommene. (ANB)

Annonse
Annonse