JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre søker læreplass

Antall elever som søker læreplass går fortsatt ned.

Det er stikk i strid med intensjonene i det såkalte Kunnskapsløftet som ble innført i 2006.

Hensikten med løftet var at overgangen fra det andre til det tredje året i videregående bli enklere slik at flere ville fullføre opplæringen.

Så langt finner forskere fra NIFU* at det nye tilbudet ikke fungerer etter intensjonen.

Andre valg

Etter det andre året på videregående skole søker bare halvparten av elevene på yrkesfag seg til læreplass og yrkesfaglig kompetanse.

En tredjedel søker seg mot studiekompetanse. Resten avbryter opplæringen eller går om igjen.

Andelen som oppnår yrkeskompetanse synker fordi flere som starter på yrkesfag, søker seg til programmer som leder til studiekompetanse.

Økt samarbeid

– Dette viser at strukturen i fag- og yrkesopplæringen ikke fungerer etter intensjonen, sier direktør i Utdanningsdirektoratet Petter Skarheim.

– Vi er avhengig av solid rekruttering til yrkesfagene og vil nå i samarbeid med partene i arbeidslivet undersøke hva vi kan gjøre for at flere skal gjennomføre videregående med yrkesfaglig kompetanse.

Få læreplasser

Med innføringen av Kunnskapsløftet i 2006, ble 15 studieretninger erstattet med 12 utdanningsprogram, mens 90 Vk1-tilbud på det andre året ble redusert til 60 Vg2 programområder.

De brede inngangene til videregående opplæring skulle gjøre overgangen fra det andre til det tredje året i yrkesfagene enklere.

Ifølge forskerne skjer det ikke ut til å ha skjedd.

Negativ for helsefag

Forskerne mener også at mangelen på læreplasser og dårlig geografisk samsvar mellom tilbud og etterspørsel av læreplasser, er viktige årsaker til at mange ikke går videre mot yrkesfaglig kompetanse.

Forskerne finner at færre er på vei mot yrkeskompetanse i helse- og sosialfagene etter innføringen av Kunnskapsløftet.

Innføringen av den såkalte 2+2-modellen i helsearbeiderfaget, med to år i skole og to år i bedrift, har svekket rekrutteringen til faget.

Antallet som går videre mot fagbrev er redusert med 39 prosent fra 2005- til 2006-kullet. Situasjonen er ikke bedre for 2007-kullet. (ANB)

* NIFU = Stiftelsen Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU)

Annonse
Annonse