JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny giv mot jødehets

Kunnskapsministeren vil bruke millioner på å kurse lærere i hvordan de best kan møte antisemittiske og rasistiske holdninger hos elever.

Kristin Halvorsen (SV) varsler torsdag at departementet vil bevilge 6 millioner kroner til et kursopplegg for lærere som i første omgang skal gå over fire år.

Tiltaket kommer etter at en rapport fra Oslo-skolene, som ble lagt fram i forrige uke, viste at over halvparten av elevene har hørt ordet jøde bli brukt som skjellsord, og at over 33 prosent av jødiske elever opplever hets.

– I rapporten kom det blant annet fram at mange lærere opplever at det er vanskelig å møte åpne antisemittiske ytringer og holdninger i skolen. Vi vil styrke lærerne i hvordan de skal møte og endre uakseptable holdninger hos ungdommer og få dem inn på et positivt spor, sier Halvorsen til NTB.

Det er Holocaustsenteret i Oslo som har fått oppdraget med å utforme kurset.

Det skal også utarbeides mer læremateriell og prøves ut modeller der foreldrene trekkes inn i arbeidet for å vurdere om klasseledelse og læringsmiljø gjør nok mot antisemittisme, rasisme og etniske konflikter, skriver Vårt Land.

Israel-kritikk

Kunnskapsministeren møtte torsdag en delegasjon jødiske organisasjoner fra USA. I amerikanske jødiske miljøer er man bekymret for utviklingen av jødehat i Norge.

Halvorsen møtte representanter fra Anti-Defamation League, Simon Wiesenthal-senterets New York-avdeling og B'nai Brith, som dagen før møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre. Møtet var initiert av Det Mosaiske Trossamfund.

Halvorsen, som er kjent som en skarp kritiker av Israels behandling av palestinerne, kaller møtet konstruktivt.

– Det var en god tone. Det ble fastslått at det var helt legitimt å diskutere Midtøsten-politikk og kunne kritisere Israels politikk uten at dette dreier seg om antisemittisme. Siden jeg nettopp er svært kritisk til Israels politikk og svært opptatt av palestinernes sak, så synes jeg det er viktig at jeg også er tydelig på at dette ikke legitimerer antisemittisme. Jeg snakker ofte med miljøene som er kritisk til Israels politikk, og jeg er opptatt av at vi må være bevisste på språkbruken, sier Halvorsen.

Sårbar

Regjeringen vil også markere arbeidet mot antisemittisme og rasisme ved å oppfordre skolene til å markere Holocaustdagen hvert år. Selv vil regjeringen markere dagen særskilt ved grunnlovsjubileet i 2014.

Til tross for at jødehat har en århundrelang mørk historie, har Halvorsen tro på at kursing av lærere og ulike markeringer kan gi effekt.

– Det er kunnskaper og holdninger som er kjernepunktet. Vi må huske på at vi faktisk hadde en jødeparagraf i Grunnloven som nektet jøder adgang til riket i 1814. Vi må heller ikke late som dette bare er et problem i minoritetsmiljøer. Antisemittisme finnes også i vår nære historie. I Norge er jødene en liten, men en sårbar minoritet, fastslår Halvorsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse