JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gi gratis prevensjon nå

Det er ingen grunn til å vente på utredninger. Unge kvinner bør få gratis prevensjon nå, mener KrFU.

christina.halvorsen@anb.no

Helsedirektoratet utreder nå om kvinner bør få gratis prevensjon, slik Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) skrev torsdag. Utredningen skal sendes Helsedepartementet i høst.

– Vi utreder muligheten for å gi kvinner gratis prevensjon, som p-piller, spiral og annen hormonell prevensjon, uttalte avdelingsleder Henriette Øien i Helsedirektoratet til ANB.

Men KrFUs leder Elisabeth Løland mener det ikke er nødvendig å vente på noen utredning.

– Fra KrFUs perspektiv er det rart at det er nødvendig å utrede dette et sekund lenger. Vi har snakket om dette i årevis, sier Løland til ANB.

Paradoks

For de mellom 16 og 20 år, trekker apoteket fra inntil 100 kroner ved utlevering av hormonelle prevensjonsmidler til unge kvinner. Det vil si at de rimeligste og mest brukte prevensjonsmidlene leveres ut gratis. Jenter som bruker et prevensjonsmiddel som er dyrere enn bidragssatsen må betale mellomlegget mellom bidragssatsen og den faktiske utsalgsprisen selv. Løland mener det er et paradoks at for den aldersgruppen der det foretas flest aborter, nemlig kvinner i 20-årene, er p-pillene ikke gratis.

– Den gruppen bør i alle fall få gratis prevensjon, sier Løland, som også minner om at sommeren er her.

– Sommeren er en tid da mange debuterer, mange er på ferie, og det er kjempeviktig at man blir oppfordret til å bruke prevensjon slik at man ikke kommer i en vanskelig situasjon. Jeg er glad Helsedirektoratet utreder dette, men noen ganger er det nødvendig å se opp fra skrivepulten og faktisk gjøre noe, sier Løland.

Menneskene viktigst

– Dette vil koste staten mye penger?

– Ja, men aborter koster staten ganske mye penger i dag, og det koster de menneskene som går gjennom det veldig mye. Veldig mange sliter med senvirkninger og utfordringer. Så dette vil lønne seg i rene, harde tall, men det aller viktigste er de menneskene det gjelder, mener Løland. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse