JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her skal Frp vinne

Fremskrittspartiet har plukket ut ti kommuner der det skal satses ekstra hardt foran høstens lokalvalg.

Målet er å sikre seg flere ordførere enn partiet har i dag.

– Vi sier ikke at vi skal ha ordføreren i alle disse kommunene, men målet er selvfølgelig å komme i posisjon til å gjennomføre politikken vår, sier Frps generalsekretær Geir A. Mo.

De ti såkalte fokuskommunene er pekt ut etter en intern vurdering av hvor sannsynligheten er størst for at Fremskrittspartiet kan vokse. NTB har fått tilgang til lista som partiet til nå har holdt for seg selv. Den ser slik ut: Skedsmo, Nord-Aurdal, Skien, Arendal, Farsund, Kristiansand, Karmøy, Hitra, Bodø og Porsanger.

I tillegg blir det ekstra valgkamp-innsats i storbyene Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø samt de 17 kommunene der Frp allerede sitter med ordføreren, blant dem Bergen.

Svake målinger

Til tross for svake målinger er den mangeårige partisekretæren og valgstrategen optimist på vegne av eget parti.

– Det er ikke til å komme ifra at vi har tapt oppslutning på målingene den siste tiden, men vi har god tro på at vi klarer å beholde alle våre ordførere og endatil skaffe oss noen flere, sier Mo.

Han konstaterer at oppslutningen i øyeblikket synes å ligge omtrent på samme nivå som valgresultatet fra 2007. Da fikk Frp 17,5 prosent av stemmene i kommunevalget og 18,5 prosent i fylkestingsvalget - de beste resultater i noe lokalvalg.

– Meningsmålingene spriker jo i alle retninger, og det er vanskelig å si nøyaktig hvor vi ligger. Vi har som mål å gjøre det like godt eller bedre enn sist.

Mo sier Frp ser ut til å gjøre det best i Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, samt i store deler av Nord-Norge. Dessuten har partiet en profilert ordførerkandidat i Carl I. Hagen i Oslo, en politisk ringrev som til tross for et vanskelig utgangspunkt kan tenkes å manøvrere seg inn i posisjonen som hovedstadens fremste folkevalgte.

ValgCamp

Det har vært tunge tider for Fremskrittspartiet de siste månedene. Etter å ha svevet høyt på målingene siden valget i 2009, har partiet fått flere nesestyvere i vår.

Valgforsker Bernt Aardals snittmålinger viser at partiet på seks måneder har gått fra en oppslutning på 25,3 prosent til noe over 19 prosent. Nettstedet Poll of Polls har gjort en beregning av oppslutningen foran kommunestyrevalget og funnet at partiet ligger på beskjedne 16,4 prosent.

På toppen av det hele pådro partileder Siv Jensen seg brudd i ryggen under en båttur for et par uker siden. Hun vil være friskmeldt, men fortsatt preget av skaden når Frp trommer sammen til ValgCamp ved Brunstad konferansesenter utenfor Stokke i Vestfold til helgen. Der vil Frp-profilene sette hverandre stevne i fem hele dager, og mye oppmerksomhet vil bli vist partiets 17 ordførere.

– Vi har mye å være stolte av i de kommunene hvor vi har styrt, og med en god valgkamp vil vi beholde dem alle, sier Mo.

De 17 Frp-styrte kommunene er Bergen, Hadsel, Nordreisa, Lyngen, Fredrikstad, Hobøl, Bamble, Austevoll, Ullensaker, Enebakk, Hvaler, Os, Askøy, Mandal, Sula, Stranda og Ørskog. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse