JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Radikaler fra Raufoss

I hans øyne er det normale å være faglig organisert og aktiv. 25 år gamle Bjørn Sigurd Svingen er allerede medlem i representantskapet i Fellesforbundet.

nina.sandaas@lomedia.no

Svingen er både politisk og faglig engasjert og betegner seg som en radikaler. – Jeg er nok godt til venstre for ledelsen i Fellesforbundet. Mitt parti er Rødt. Men det er fagforeningsarbeid jeg primært driver med, erklærer Bjørn Sigurd Svingen.

Interessen kom når han begynte å jobbe rett etter ungdomsskolen. Han var i praksis som TAFelev, (red.anm TAF står for tekniske og allmenne fag). Etter et halvt år gikk han til klubben og klaget over at han ikke var blitt innmeldt. Så skjedde. Arbeidsplassen hans ble riktignok nedbemannet, og han kom til Ragasco på Raufoss for snart fem år siden. Nå er han valgt klubbleder på andre året. Bedriften er liten, slik at det er liten andel frikjøp til faglig arbeid. Likevel satser han aktivt for medlemmene.

Fagbevegelsen får hans krefter, fordi det er den største organisasjonen med størst gjennomslagskraft og oppslutning. – Det er fagbevegelsen som jobber for interessene til oss arbeidere, slår han fast med overbevisning.

Personlig synes han det er spennende og berikende å arbeide faglig. Bedre å være aktiv, i stedet for å vente på at ting skal skje. Unge mennesker blir lett neglisjert i fagbevegelsen. Men de trengs jo for å få et friskt blikk på saker og ting, for eksempel å forandre på den tradisjonelle 1.maifeiringen som godt kan få andre former, mener han.

Medlemsdemokrati er en sak han brenner for. Det bør være godt samsvar mellom ledelsens mening utad og medlemmenes syn, mener han. For egen del innrømmer han at det kan skorte litt mellom teori og praksis akkurat i denne saken.

– Medlemmene i klubben er nok ikke like radikale som meg, nei. Jeg skulle ønske de var mer aktive, men ansvaret for å øke medlemmenes engasjement for medvirkning påligger oss i klubbstyret. Samtidig er vi i styret med i produksjonen, og rekker dessverre lite utover det å administrere lønns- og arbeidsvilkår. Det er synd. Jeg som tillitsvalgt trenger også innspill fra grunnplanet, sier han.

Engasjementet i dagens samfunn er mangelfullt. At vi er blitt bedagelige og fornøyde med tingenes tilstand, er han likevel ikke enig i. Men Svingen mener vi har lett for å bry oss om det som ikke er så viktig, unødvendig informasjon helt enkelt. Det fører til at mange føler seg fremmedgjorte i forhold til egne interesser og behov.

Bjørn Sigurd Svingen har en annen hjertesak, og det er at folk skal ha det godt på jobben og trives med arbeidet. Han er klar over at nesten 90 prosent av nordmennene sier seg trives godt i jobben og dermed topper i Europa, men han synes målet bør vær 100 prosent.

– At folk stort sett trives, kommer av at vi har en sterk fagbevegelse i Norge. Det kan fort snu. Vi ser jo hvordan meningsmålingene svinger mellom blått og rødgrønt flertall. Samtidig som vi støtter de rødgrønne, må vi også presse dem i riktig retning. Våre medlemmer trenger å se at vi sammen har makt f.eks. til å skape bølger langt inn i Ap-landsmøtet.

Om ti år, ja da håper Bjørn Sigurd Svingen han fortsatt er med i fagbevegelsen, en forkjemper for grasrota på lokalt nivå.

– Fagbevegelsen er mer enn nok sentralistisk fra før og det blir lett å miste kontakten med medlemmene. Jeg ønsker å engasjere dem mer, provosere dem litt slik at vi kan få i gang en samtale. Jeg vet ikke alltid best, og samtalen kan jo få en helt ny retning, forklarer Svingen.

Det faglig-politiske samarbeidet mener han burde gå mer på sak, og da kan samarbeidet være med flere partier enn Ap, så lenge de er enige med LO. Dagens økonomiske krise synes han kunne utnyttes til å skape nye miljøvennlig næringsveier. Vi burde bruke langt mer av ressursene for å utvikle fornybare energikilder. Det er både god industripolitikk og god klimapolitikk, fastslår Svingen.

Pensjonskampen som foregår i disse dager i offentlig sektor, får også han sympati. Da striden pågikk i fjor om fremtidig AFP i privat sektor, var Svingen selvsagt i sving. Han skulle gjerne ha reist til den årlige konferansen som går av stabelen i Trondheim, men den har enten sammenfalt med ungdomskonferansen til Fellesforbundet hvert år eller viktige klubbsaker. Men det kommer nye anledninger for Bjørn Sigurd Svingen.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Bor: Raufoss

Jobb: Skiftmekaniker

Utdanning: Teknisk allmennfag

Forbund: Fellesforbundet

Annonse
Annonse

Bor: Raufoss

Jobb: Skiftmekaniker

Utdanning: Teknisk allmennfag

Forbund: Fellesforbundet