JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vinner til himmels

Vinneren av denne konkurransen får garantert stjerner i øynene.

thomas.hildonen@anb.no

Hvem har ikke kikket opp mot stjernene og lurt på hvordan utsikten fortoner seg der oppe. Foreløpig har ingen nordmenn fått sjansen til å oppleve hvordan det faktisk er å flyte vektløs i det mørke verdensrommet, men det blir det snart slutt på.

For fredag er det klart for finalen i den landsomfattende konkurransen der ingeniører og andre har blitt utfordret til å komme med forslag til hvordan gjøre planeten Mars beboelig. Forskningsmiljøer har stipulert at den første bemannede ferden til vår naboplanet skjer om 20 år, og rundt år 2050 kan vi faktisk ha begynt koloniseringen av den røde planeten i form av forskningsstasjoner.

Norske ingeniører er blant de skarpeste i verden, så disse kan helst sikkert bidra til å realisere den drømmen.

Søker flere ingeniører

Fem finalister fra hele landet utgjør finaleheatet, og fredagens vinner innkasserer en høytflygende premie. Ikke en tur for å sjekke om det faktisk finnes små grønne menn på Mars, men det nest beste. Nemlig en tur ut i verdensrommet.

– Selv om det er lenge til vi faktisk kan bygge på Mars, kan det at vi tenker nytt om mulighetene på en annen planet gi oss ideer til også å tenke nytt på jorden. Når vi starter med blanke ark på en annen planet, vil det stimulere til innovative og spennende løsninger vi også kan benytte i dag, sier Pål Egil Rønn konsernsjef i AF Gruppen.

Entreprenør- og industrikonsernet laget kampanjen «Bli med og bygge på Mars» for å rette søkelyset mot ingeniørutdanningen. Det mangler tusenvis av ingeniører i Norge, og i år vil det uteksamineres bare halvparten av det antallet bransjen faktisk trenger.

Da hjelper det kanskje å lokke med en tur ut i verdensrommet.

– Vi står nå igjen med fem sterke finalister, og nå avgjøres det hele, sier Rønn.

Knut Jørgen i juryen

Juryen består av fem personer. En av dem er astrokjendis Knut Jørgen Røed Ødegaard. Han er like lidenskapelig opptatt av Mars som han er av stjernene.

– For at mennesker skal kunne leve og bo på Mars, vil det først bli bygget beskyttende kapsler, og deretter vil man kunne leve åpent i en skapt atmosfære. Dette kalles Terraforming, eller at man «jordformer» Mars til å bli like beboelig som Jorden, sier astrofysikeren.

Hovedpremien er en såkalt «suborbital flight» ut til verdensrommet. Flere selskaper jobber med å ferdigstille sine konsepter og fartøyer slik at de kan sende turister ut i rommet, og det antas at de første turene kan gjennomføres i løpet av 2012.

En av turistene blir enten Cecilie Koch (31), Jonas Krogh Læret (22), Brage Johansen (39), Jon E. A. Lund (21) eller Geir Lunde (56). De utgjør stjernelaget som har tatt seg til finalen. Og som kan stikke av med den ultimate premien.

I tillegg kåres det to vinnere i juniorklassen, og en del av bidragene som er kommet inn stilles ut fredag.

– Det er imponerende å se all kreativitet og innsats som er lagt ned av barn, enten som en del av en klasse eller individuelt. Dersom deltakerne beholder sin nysgjerrighet og kreativitet, vil vi se mange ingeniørtalenter i framtiden, sier Rønn. (ANB)

Annonse
Annonse