JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter for kontantstøtten

Venstre vil begrense kontantstøtten til kun å gjelde ettåringer. KrF-leder Knut Arild Hareide er bekymret.

– Det er beklagelig at Venstre som første parti på ikke-sosialistisk side foretar dette kursskiftet. Hvis ikke Kristelig Folkeparti kommer i politisk posisjon ved valget i 2013, frykter jeg for hele ordningen, sier Hareide til NTB.

Han mener KrF er den eneste sanne garantisten for kontantstøtten, og sier ordningen kun vil være trygg om partiet kommer i regjering eller får innflytelse over statsbudsjettene.

– Kontantstøtten er en god velferdsordning som gir valgfrihet til barnefamiliene, og det vil være særdeles kostbart å fjerne den, sier Hareide og viser til inkluderingsutvalget, som har beregnet kostnadene til 4,8 milliarder kroner årlig.

Årsaken er at en barnehageplass koster langt mer enn per barn enn kontantstøtten.

Vil kutte

Venstre innførte den omstridte kontantstøtten sammen med sine regjeringspartnere KrF og Senterpartiet i 1998. SV og Arbeiderpartiet er motstandere av hele ordningen, mens Sp har tatt til orde for å begrense den til ettåringer.

Søndag vedtok landsstyret i Venstre å legge seg på Sps linje, som det første partiet på borgerlig side.

– Flere analyser viser at kontantstøtten har negativ effekt for bruk av barnehage og dermed på kvinners yrkesdeltakelse, sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen.

Han mener kontantstøtten har negativ innvirkning på integreringen og viser til de nylig avgitte rapportene fra Brochmann-utvalget og inkluderingsutvalget.

– Bruken av kontantstøtte har gått ned de senere årene, men Venstre er bekymret over at kvinner med minoritetsbakgrunn er overrepresentert blant mottakerne, sier Solum Larsen.

Hareide mener på sin side det ikke er godtgjort at kontantstøtten hemmer integreringen av barn med utenlandskfødte foreldre.

– Det er ikke dokumentert at kontantstøtten er integreringsfiendtlig, sier han.

– Ingen dokumentasjon

Helge Solum Larsen understreker at Venstre fremdeles oppfatter kontantstøtten som viktig for barnefamilienes valgfrihet.

– Venstre vil derfor beholde kontantstøtten, men begrense den til barn under to år. Mange kontantstøttemottakere er lavinntektsfamilier. Fjerning av kontantstøtten for disse kan være dramatisk, sier han.

Som et svar på begrensningene i kontantstøtten, vil Venstre utvide tilbudet om gratis kjernetid i barnehagen og vurdere en samordning av barnetrygd og kontantstøtte samt omfordele og målrette barnetrygden.

I dag har barn mellom ett og tre år uten fulltidsplass i barnehage rett til kontantstøtte. Ytelsen kan maksimalt mottas i 23 måneder, og full støtte er 3.303 kroner i måneden.

Antallet mottakere av kontantstøtte har gått ned i takt med barnehageutbyggingen under de rødgrønne. De siste fem årene har antall foreldre som mottar kontantstøtte, sunket fra 111.300 til 68.000, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). (ANB-NTB)

Annonse
Annonse