JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rapport gir Røkke rett

En uavhengig rapport gir Kjell Inge Røkke rett. Aker ASAs salg av fem selskap til Aker Solutions er blitt korrekt gjennomført - og til riktig pris.

De siste ukene har det stormet rundt det delvis statseide Aker Solutions' kjøp av flere datterselskaper i Aker ASA. Staten og Aker ASA har vært uenige om framgangsmåten og hva som har skjedd.

Revisjonsutvalget i Aker ASA slo tidlig fast at selskapets styre og administrasjon har opptrådt korrekt i forbindelse med salg av eiendeler til Aker Solutions AS. Aker Solutions engasjerte i midten av april den internasjonale investeringsbanken UBS til å gå gjennom den mye omtalte aksjehandelen.

Solgt til riktig pris

Konklusjonen er at handelen er blitt gjennomført korrekt og at Aker ASA har holdt seg innenfor det som er avtalt i aksjonæravtalen - også i forhold til staten som stor deleier av Aker ASA.

Dessuten understreker investeringsbanken den tidligere verdivurderingen fra DnB Nor Markeds, altså prisen til hvilken de fem selskapene ble solgt fra Aker ASA til datterselskapet Aker Solutions ASA. Banken mener at prissettingen ikke var urimelig.

Hardt ut mot næringsministeren

Under en pressekonferanse 22. april gikk Aker ASAs hovedaksjonær Kjell Inge Røkke kraftig ut mot både næringsminister Sylvia Brustad og statens representant i Aker ASAs styre, Berit Kjøll.

– Næringsministeren agerte som om hun er administrasjon, generalforsamling og styre i Aker Solutions i en og samme person. Jeg har problemer med å forstå hennes reaksjon, sa Røkke.

– Sylvia Brustad og staten kunne informert seg om transaksjonene, men de ville ikke, og viste i stedet til at de ville unngå å få inside-informasjon, poengterte han.

Røkke kritiserte også Berit Kjølls framstilling av salgsprosessen:

– Jeg har undersøkt dette. Absolutt ingen av dem som var tilstede under møtene, kan bekrefte Berit Kjølls versjon, påsto Røkke under pressekonferansen.

Går gjennom aksjonæravtalen

Som kjent er Aker ASA og Staten blitt enige om å avholde generalforsamling i Aker Solutions ASA for å behandle salget av de fem Aker-selskapene. Partene skal også gå gjennom aksjonæravtalen og har poengtert at "episoden" ikke vil få konsekvenser for et "godt eierforhold til beste for utviklingen av Aker Solutions".

Støtte fra de tillitsvalgte

Allerede i midten av april hadde de ansattes representanter i Akers konsernstyrer gitt sin støtte til styrets behandling av salget. De stilte seg samlet bak beslutningen om å selge selskap fra Aker ASA til Aker Solutions ASA.

– Som styremedlemmer står vi fullt ut inne for vurderingene om at transaksjonene tilfører både de aktuelle selskap og Aker Solutions strategisk og industriell verdi, mente Aker ASAs konserntillitsvalgt Atle Tranøy da.

Annonse

Flere saker

Annonse