JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke alltid god sikkerhet

Høyre mener at lokalsykehus ikke alltid leverer god nok kvalitet på tjenestene.

Nestleder Bent Høie sier at helsedebatten er altfor opphengt i strukturer og at flere typer tilbud bør flyttes til spesialistmiljøer.

Under oppsummeringen av stortingssesjonen valgte Høyres ledelse å snakke primært om kvalitet i helsetjenesten og pasientsikkerhet. En rekke medieoppslag har den siste tiden avdekket enkeltskjebner, der pasienter er blitt utsatt for helsefarlig behandling og uakseptable utsettelser.

Høie viser også til helgens driftsstans ved Ahus som er annen side av problematikken rundt pasientsikkerhet.

– Det er et paradoks at det er bedre sikkerhetssystemer i pizzaproduksjonen enn i helsetjenesten, sier Høie.

Helhetlig plan

Rett over sommeren vil Høyre legge fram en helhetlig plan for bedre sikkerhet for pasienter, blant annet et forslag om å opprette en «havarikommisjon» for helsevesenet, etter modell av lignende kommisjoner i det sivile samfunnet.

Høie mente at større åpenhet om resultatene ved norske sykehus vil endre den politiske debatten og overbevise folk flest om at det vil være i deres interesse at det skjer en sentralisering av visse typer spesialisthjelp.

– Først med større åpenhet vil folk kunne foreta reelle valg. I dag har vi en debatt som bygger på falsk trygghet om hva de små sykehusene kan utrette. Pasientenes liv og helse er avhengig av hvor de behandles, og jeg er overbevist at de vil være villige til å reise noe lenger for å få den beste behandlingen, sier Høie.

Fullt innsyn

Høyre andre nestleder mener at fullt innsyn og åpenhet om hva slags pasientsikkerhet og kvalitet sykehusene tilbyr, koblet med en fornyet innsikt i pasientenes rettigheter, vil føre utviklingen i helsevesenet i denne retningen.

– Vi må få et system som fanger opp feil og mangler i forkant, et system som omfatter alle nivåer i helsetjenesten. I dag er det for mye tilfeldigheter og for mange feil. Ingen synes å legge vekt på den kvaliteten som pasienten selv og de pårørende opplever. Det foregår isteden en tautrekking mellom lokale ledere og politiske myndigheter, sier Høie.

Is i magen

Under oppsummeringen sa partileder Erna Solberg seg svært fornøyd med de siste månedenes meningsmålinger.

Hun viste til at Høyre siden forsommeren 2010 har hatt et snitt på 25 prosent oppslutning. Ikke siden 1980-tallet har Høyre vært så populært.

– Vi føler oss trygge på at dette ikke bare er et blaff, og vi har is i magen. Noen forklarer vår framgang med de rødgrønnes regjeringsslitasje, men vi mener det skyldes vårt politiske program og måten vi arbeider på. Vi unngår å score små poenger på andres bekostning. Dessuten sjekker vi om problemstillinger er reelle, og betyr noe for mennesker, før vi går inn i dem, sier Solberg. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse