JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha Libya-innsats til Sudan

Norge må stille opp i Sudan når Norges oppdrag i Libya trappes ned, mener AUF.

runar.norstad@anb.no

AUF ser med bekymring på situasjonen i Sudan, der konflikten mellom nord og sør eskalerer og FN er bekymret for et nytt Darfur.

– Det kan haste med en avklaring fra Norge om deltakelse i Sudan, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sør-Sudan skal etter planen erklære seg selvstendig 9. juli, men sliter med vold og væpnede konflikter av flere slag.

Avgjørende rolle

Det som nå skjer i Sør-Kordofan er svært alvorlig, mener AUF-lederen.

– Sjansen for en humanitær katastrofe er stor, og det er viktig at fredsavtalen mellom nord og sør sikres. Da trenger vi raskt en sterkere tilstedeværelse fra FN, og da må også Norge stille opp. Spesielt siden Norge har spilt en avgjørende rolle i fredsforhandlingene mellom nord og sør, er det viktig at vi ikke forsvinner fra Sudan nå.

– AUF mener derfor at når Norges oppdrag i Libya trappes ned fra 1.august, så må vi øke innsatsen i Sudan, fortsetter Eskil Pedersen.

– Stor ansvar

AUF viser til at regjeringen i Soria Moria gir klare lovnader om å styrke Norges bidrag i FN-operasjoner.

– Vi mener Norges bidrag nå trengs aller mest i Sudan. Derfor vil vi bruke pengene der de trengs mest, sier Pedersen.

– Norge har spilt en helt sentral rolle i fredsprosessen hittil, og har nå et stort ansvar for å få den i havn. Da må vi også stille opp militært, avslutter Eskil Pedersen.

Grensekonflikt

Sør-Sudan sliter med å håndtere konflikten med regimet i nord om det omstridte grenseområdet Abyei. FN er svært bekymret som følge av kampene ved grensen i delstaten Sør-Kordofan.

Nordsudanske soldater kjemper sammen med allierte militser mot opprørere med bånd til den tidligere sørsudanske opprørsgruppen SPLA i området. FN sier svært mange av delstatens innbyggere er berørt av kampene, og 60.000 har måttet flykte. Nord skal ha gjennomført flere luftangrep mot sør i grenseområdet. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse