JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig flere politikere med donorkort

Nesten hele Senterpartiets stortingsgruppe har fylt ut donorkort og oppfordrer lokalpolitikerne sine til å gjøre det samme.

christina.halvorsen@anb.no

– Ideen kom med slagordet vårt: «Med hjerte for hele landet». Nå har nesten hele stortingsgruppa vår signert og vil være med og fronte saken, forteller stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Møre og Romsdal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hvis det verste skulle skje, så ønsker vi at hjertet skal banke videre i en ny kropp. Det gjelder selvsagt andre organer også, men hjertet var utgangspunktet, forteller Klinge.

10 av 11 signert

Nå har 10 av 11 stortingsrepresentanter for Senterpartiet fylt ut donorkort.

– Vi ønsker at alle andre skal gjøre det samme. Vi kommer til å ta kontakt med alle våre ordførere og kandidater i forbindelse med valgkampen. Vi håper de lokalt vil gå ut på samme måten som vi gjør nå, og vi håper det kan bidra til å redde liv. For hvis det verste skulle skje, er det godt å tenke på at en bidrar til at andre får leve, sier Klinge.

Hun sier hennes eget engasjement kommer fra et medmenneske.

– Men mitt middel for å få flere til å bli donorer er å jobbe politisk. Jeg ønsker at alle uavhengig av partitilhørighet skal vurdere dette og finne det viktig, ivrer Klinge.

Håper på penger

Daglig leder Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon ser det som veldig positivt at politikere engasjerer seg.

– Ja, det har kjempestor betydning at de velger å fremme saken, ta stilling og si hvor viktig det er at andre gjør det samme. Det er vi veldig glade for. Vi har vært i kontakt med politikere fra mange partier, og absolutt alle er positive til organdonasjon, forteller Kuhle.

Hun håper engasjementet nå også fører til mer midler.

– Når man ser det voldsomme engasjementet politikerne viser i saken håper vi også at de vil bevilge flere penger til informasjonsvirksomhet og til utvikling av gode donorsykehus. For en ting er å jo ta et positivt standpunkt, noe annet er å legge til rette for at dette er et tema som det også kommer ut mer informasjon om, og å klare å legge til rette for donorpotensialet i Norge, sier Kuhle.

Mot ny rekord

Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) skrev onsdag at det går mot ny rekord for transplantasjoner i Norge. Grunnen er flere donorer. Seksjonsoverlege Aksel Foss ved seksjon for transplantasjonskirurgi ved Rikshospitalet tror årsaken til donorøkningen er mye oppmerksomhet rundt donasjonssaken den senere tiden.

– Vi tror fokuset både i media og fra politisk hold den senere tiden er hovedårsaken, uttalte Foss til ANB.

Mer informasjon om donorkort finnes blant annet på apotek og på Stiftelsen Organdonasjons hjemmesider. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse