JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etabler Senter for industriarkiv i Odda

Et fellesarkiv for norsk industri kan utløse nye arbeidsplasser og aktiviteter, håper Terje Kolbotn.

Årsmøtet i LO i Indre Hardanger stiller seg svært positiv til forslaget og planene om å få etablert et Senter for industriarkiv (SINDARK) i Odda.

Odda trenger større mangfold av nye arbeidsplasser for både kvinner og menn. Ikke minst for ungdom med høyere utdanning, vil dette være svært viktig.

Med Oddas stolte industri- og arbeiderhistorie i over hundre år, er Odda et naturlig førstevalg for en slik etablering. Med det omfattende arkivarbeidet som alt er utført ved lokalhistorisk arkiv i kommunen og senere ved Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (NVIM) i Tyssedal, har Odda mange fortrinn og en god kompetanse på dette feltet. Både bedriftsarkiv og fagforeningsarkiv i Odda og Tyssedal er allerede ivaretatt ved NVIM. I fjor ble resten av det lokale LO-arkivet systematisert og tatt hånd om av arkivavdelingen ved NVIM på en svært profesjonell måte.

Det er nå på høy tid at hele bedriftsarkivet etter det tidligere Odda Smelteverks A/S også blir ivaretatt på samme måte av den nåværende eieren, Odda kommune. Dette vil være en prøvestein og en god start på å få etablert et Senter for industriarkiv i Odda.

En etablering av et fellesarkiv for industrien i Norge, kan også føre til at det kan utvikles et opplæringstilbud på dette feltet i Odda, gjerne som et høyskoletilbud.

LO i Indre Hardanger har som mål å få etablert nye aktiviteter og arbeidsplasser på den tidligere smelteverkstomta. Her hører også et Senter for industriarkiv i Odda naturlig hjemme. Derfor bør planene også inneholde en permanent plassering, med minst 20 nye arbeidsplasser som mål.

Etablering av et slikt Senter for industriarkiv i Odda vil også styrke søknaden om å få industriarven i Odda og Tyssedal på FNs verdensarvliste (UNESCO).

Artikkelen har stått på trykk i LO-Aktuelt nr. 11/2011

Annonse

Flere saker

Annonse