JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskningssenter for arktisk olje

Regjeringen tenker seg å etablere et forskningssenter for arktisk olje og gass, plassert i den nordlige landsdelen.

kjell.werner@anb.no

– Vi vurderer å opprette et eget forskningssenter for særskilte utfordringer ved petroleumsvirksomhet i arktiske strøk, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dette er ett av forslagene som fredag lanseres i petroleumsmeldingen. Regjeringen har ikke tatt stilling til hvor et slikt forskningssenter skal lokaliseres, men ministeren er klar på retningen.

I landsdelen

– Det er ikke unaturlig at et slikt senter blir lokalisert i landsdelen, sier Ola Borten Moe og antyder dermed indirekte at det nå blir en dragkamp mellom ulike miljøer i nord om å få et slikt forskningssenter.

– I tillegg går vi inn for å styrke kapasiteten ved Oljedirektoratets kontor i Harstad. Det skal skje gradvis og i takt med at olje- og gassvirksomheten i Nord-Norge øker i omfang.

– Det er videre helt nødvendig at økt aktivitet på sokkelen i nord også gir flere ringvirkninger på land. Det er en forutsetning for legitimiteten som næringen og myndighetene er avhengig av for å utvikle vår nye oljeprovins i nord, sier han.

– Det åpner seg nå en ny æra for petroleumsvirksomhet i den nordlige landsdelen, sier ministeren og peker på tre faktorer som drar i den retningen. Disse faktorene er forvaltningsplanen, avklart delelinje med Russland og petroleumsmeldingen.

Stiller nye krav

– I stortingsmeldingen har regjeringen veldig klare forventninger om at aktiviteten utenfor kysten vår i nord skal gi aktivitet også på land. Derfor vil vi blant annet stille krav om at samfunnsmessige forhold blir utredet når selskapene utarbeider planer for utbygging og drift av olje- og gassområder. Samtidig skal operatørene innen to år etter presentere en analyse av regionale og lokale ringvirkninger av utbyggingen, sier ministeren.

– Men også myndighetene skal bidra til å gi en ny giv for hele landsdelen i nord. Derfor vurderer vi altså å opprette et eget forskningssenter for ufordringene i arktiske strøk, sier Ola Borten Moe.

Han peker på at Barentshavet har spesielle utfordringer i forhold til is, store bølgehøyder og mørketid om vinteren. (ANB)

Annonse
Annonse