JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil satse mot eldre-ensomhet

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil ensomhet blant eldre til livs.

SV har satt i gang et løp for å jobbe mer systematisk med helse og omsorg generelt.

– Vi er en litt tyngre aktør allerede. Det siste året har jeg blant annet reist mye rundt på sykehjem for å lære og for å kunne være mer med i den debatten, sa SV-nestleder Bård Vegar Solhjell da SV torsdag holdt en oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

– Ved siden av barn og skole er helse den debatten som kommer til å prege velferdspolitikken fremover. Vi er nå i ferd med en overgang fra en kvantitetsdebatt til at kvalitet og innhold blir viktigere. De ansattes kompetanse er suverent viktigst, og vi vil se på innholdet i utdanningene, om dette er godt nok, sier Solhjell, som også er tydelig på at kommersialisering av omsorg ikke er den beste arbeidsgiverpolitikken.

Ensomhet

– Når du har vært ute og besøkt sykehjem, hva er den største utfordringen der ute?

– Jeg ser mye ensomhet, både hjemme hos folk og på sykehjem. Mange eldre opplever jo at venner ikke er der lenger og dermed ikke fellesskapet de har hatt. Så er det mange som sier, er dette politikk da? Svaret er ja, det er det. Fordi det handler om innholdet i eldreomsorgen, sier Solhjell til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

En måte Solhjell ser for seg at SV kan bidra til færre ensomme eldre er å se på innholdet i hjemmehjelptjenesten.

– Vi kan følge opp mer, ikke bare med medisinsk kontakt, og der tror jeg hjemmehjelp er nøkkelen. Hjemmehjelpen var egentlig tenkt som en bredere omsorgsordning, men i dag gjøres det bare vedtak om helt konkrete, oftest praktiske oppgaver. Jeg tror tid til omsorg forsvinner. Vi må jobbe med måter å gi mer tid til omsorg på, slik at omsorgstjenestene tar vare på hele mennesket, sier Solhjell.

Lokalt ønske om mer aktivitet

– Har det vært et lokalt krav inn i valgkampen at SV sentralt satser mer på helse- og omsorgspolitikk?

– Lokale SV’ere er i alle fall veldig opptatt av dette. Mange har tatt det opp og ønsker at vi skal være mer aktive. For meg handler det også om et personlig engasjement, sier Solhjell. (ANB)

Annonse
Annonse