JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Grove lovbrudd ved verft

Arbeidstilsynet har funnet «til dels grove brudd» på arbeidstidsbestemmelsene hos underleverandører ved STX Norways verft i Brevik. STX er blant dem som har gått til sak mot Tariffnemnda og Staten.

frode.ronning@lomedia.no

Verftene er i Arbeidstilsynets søkelys denne våren, etter at lønns- og arbeidsvilkår har blitt allmenngjort. Et tilsyn i februar ved STX' verft i Brevik i Telemark har avdekket brudd på arbeidstidsbestemmelsene hos flere av verftets underleverandører.

Det pikante er at to av STX Norways verft er blant dem som har trukket Tariffnemnda for retten etter at nemndas flertall i oktober i fjor vedtok allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten ved verftene over hele landet.

Søksmålet har vekket til dels sterke reaksjoner hos både Fellesforbundet og LO.

Brudd hos flere underleverandører

– Vi har gått igjennom foreløpig dokumentasjon, og ser at det er til dels grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven hos flere av underleverandørene, forteller Gunn Gjevestad til magasinett.org. Hun arbeider ved Arbeidstilsynet i Skien, og er regional koordinator for arbeidet med arbeidsinnvandring i Arbeidstilsynets region Sør-Norge.

Arbeidstilsynet er ikke ferdig med tilsynsrapporter til bedriftene som ble besøkt, men målet er å oversende rapportene i løpet av kort tid, får magasinett.org opplyst.

Gjevestad vil derfor ikke gå i detalj om hvilken reaksjonform tilsynet velger.

STX til sak mot Tariffnemnda

I mars gikk STX sammen med en rekke andre verft til sak mot Tariffnemnda for å stanse allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten ved norske verft. Verftene mener det ikke var tilstrekkelig dokumentert at det foregikk sosial dumping ved verftene, og hevder allmenngjøringen er i strid med EF-retten.

Personaldirektør Venche Enggravslia i STX Norway Offshore AS Brevik ønsker ikke å kommentere påstandene før hun har sett tilsynsrapporten.

– Bør trekke stevningen

Forbundssekretær Liv Christiansen synes det er bra at sosial dumping ikke får foregå i det skjulte, men blir avdekt.

Hun merker seg at Arbeidstilsynet nå har funnet lovbrudd hos ett av verftene som har gått til sak mot Tariffnemnda.

– Jeg undrer meg over hvordan de kan opprettholde stevningen, sier Christiansen til magasinett.org.

Hun reagerer kraftig på at NHO ikke kan akseptere at minstelønna i tariffavtalen blir allmenngjort.

– Det er rart om minstelønna skal få bedriftene til å gå nedenom og hjem, mener Christiansen.

Annonse
Annonse