JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– I en oljemarinert hengekøye

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten mener Norge må diskutere om vi har råd til særlig mange flere lønnsoppgjør som i de siste åra. – Vi beveger oss bort fra inntektspolitikkens mål, sier hun.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Spekters virksomheter endte i snitt på rundt 4 prosent lønnsøkning i år.

Spekters viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten synes det ble vel høyt.

– Jeg minner om hva LO sa i februar, nemlig at kjøpekraften skulle sikres. Det hadde betydd 2 prosent økning, men når våren kommer ender vi med 4 prosent. Da har det skjedd noe på veien, og det er mulig det blir sånn i et land som ligger i en oljemarinert hengekøye, konkluderer hun.

Frontfaget

Bratten understreker at hun fullt ut støtter frontfagsmodellen, og at LO og NHO skal legge rammene for lønnsoppgjørene.

– Vi syns det er vanskelig å forstå hvorfor resultatet ble så høyt. Konsekvensen kan være at man setter arbeidsplasser i fare, og legger et høyere nivå i offentlig sektor enn hva det er grunnlag for. Vi må spørre oss om vi bruker pengene våre riktig. Skal oljepengene vi faser inn gå til lønnstillegg, eller skal de, som handlingsregelen sier, gå til innovasjon, infrastruktur og kompetanse, spør Bratten.

Bratten mener det trengs en bred diskusjon om inntektspolitikken i Norge.

– Vi synes det er for få som er interessert i å diskutere inntektspolitiske mål og virkemidler. Vi er stadig lenger unna målet om å få en lønnsvekst mer lik våre handelspartnere, og det er vanskelig å sette i gang en diskusjon om politikken. Jeg kan vanskelig se at vi kan tåle en årlig reallønnsvekst på 2,5 prosent framover, som vi har hatt de siste ti år. Vi må kunne lansere diskusjonen uten å bli beskyldt for å uthule rettigheter eller åpne for sosial dumping, sier hun.

Fastlagt

At Spekter-forhandlingene stort sett har gått veldig greit og raskt, og med gode tillegg til de fleste, var ikke Brattens drømmescenario.

– Det går fort og greit når det kommer et såpass høyt resultat fra frontfaget. Da er det alltid lettere for dem som kommer etterpå, og inntektspolitikken fungerer slik at det er vanskelig å komme under og vanskelig å komme over. Når industrien har sagt hva de tåler, blir vi litt maktesløse, sier Bratten.

Men hun understreker også at forhandlingsprosessen mellom Spekter og LO er konstruktiv, og bærer preg av at begge parter ønsker å komme til en enighet.

Annonse
Annonse