JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gjensidig respekt

Staten og Siri Røine er fornøyde med at årets statsoppgjør klarte seg med en forhandlingsløsning. Hun gir det gode forhandlingsklimaet æren.

For første gang på flere år klarte partene i statsoppgjøret å unngå mekling.

Statens personaldirektør Siri Røine er godt fornøyd med det, og vet hva som er årsaken.

Dialog

– Det var et oppgjør med godt forhandlingsklima, og gode og konstruktive forhandlinger. Det var en god dialog hvor vi lyttet til hverandre, oppsummerer hun.

At begge parter ønsket en forhandlingsløsning var et godt utgangspunkt, og en tidlig dialog mellom partene der de ulike målene ble drøftet bidro positivt, mener hun.

– Det er viktig å presisere hvor viktig det er med en god start og gjensidig respekt, og det har oppsummeringen mellom hovedsammenslutningene og departementet bekreftet, sier hun.

Likevel er ikke Røine overrasket over at man klarte å holde seg til forhandlinger i år.

– Nei, ikke så lenge vi starta dialogen tidlig og var opptatt av å få en forhandlingsløsning. Om det ikke hadde blitt det, er jeg redd forhandlingsinstituttet egentlig ville stått i fare. Vi er nødt til å bruke den unike muligheten vi har til å forhandle oss frem til en løsning, sier hun.

– Skjer det samme neste år?

– Jeg starter alltid forhandlinger med å tro på en løsning.

Innenfor

Når det gjelder størrelsen på oppgjøret, mener Røine at det fint er til å leve med for staten.

– Vi er opptatt av å ligge innenfor frontfagets ramme. Og da snakker jeg om at vi ser hen til industrien i alt: I tillegg til arbeiderne, må vi også se på hva resultatet kan bli for funksjonærene. Vi er opptatt av å sikre at lønnsoppgjørene i offentlig sektor ikke påfører ytterligere press på konkurranseutsatt industri, og det har vi tatt hensyn til med resultatet vi har fått i år, sier hun.

At 0,15 prosent ble avsatt til lokale forhandlinger, kommenterer Røine slik:

– Det var det partene ble enige om, å sette av en liten pott. I tillegg til de generelle tilleggene vil også den lokale potten kunne bidra til likelønn. Lokale forhandlinger er en del av forhandlingssystemet, og vi må også bruke det elementet, sier hun, og legger til:

– Jeg synes det er verdt å merke seg at vi klarte å opprettholde kjøpekraften for alle, og at vi har videreført og forsterket den gode kvinne- og likelønnsprofilen som vi hadde i fjorårets oppgjør.

SAMLESIDE: Spekter-oppgjøret 2011

Annonse

Flere saker

Annonse