JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Norge bryter urfolksretten

Det nye rovdyrforliket skaper bekymring i reindriftsnæringa.

– Urfolks rettigheter står sterkt på papiret, men det virker ikke som om det er politisk vilje til å ta hensyn til dette i praksis. Det sier reineier Karen Anette Anti-Oskal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun får støtte av Kristina J. Eira, styremedlem i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL).

– Med så høy rovviltbestand og så høye tapsnivå som reindriftsnæringa har opplevd de siste årene, kan det ikke råde noen tvil om at dagens rovviltforvaltning er i strid med folkerettens forpliktelser, sier Eira, som synes det nye rovdyrforliket er bekymringsverdig med tanke på ei bærekraftig framtid for reindriftsnæringa.

Politisk motvilje

16. juni i år inngikk alle partiene på Stortinget det nye rovdyrforliket, som erstatter rovdyrpolitikken som har blitt ført siden 2004.

– Forliket er ikke for oss som må leve med konsekvensene av rovdyra. Det bærer preg av at politikerne nekter å ta inn over seg den alvorlige situasjonen reindriftsnæringa befinner seg i, mener Anti-Oskal, som også er landsstyremedlem i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.

I det nye forliket opprettholdes dagens bestandsmål for gaupe og jerv. Ifølge Direktoratet for naturforvaltning (DN) er det nettopp gaupe og jerv som antas å stå bak mesteparten av tapene av tamrein.

– At politikerne ikke en gang har vært villige til å se på bestandsmålene for gaupe og jerv på nytt, er nærmest en provokasjon. Det gjør at reindriftsnæringa fortsatt vil befinne seg i en meget vanskelig situasjon i tida framover, spår Anti-Oskal.

Reineiere på norsk og svensk side har lenge slitt med store rovdyrtap, og i fjor varslet den anerkjente professoren Öje Danell kollaps i næringa.

Tall fra DN viser at det i siste reindriftsår totalt ble søkt om erstatning for ca 66 000 dyr i Norge. Det ble utbetalt erstatning for ca 19 000 tamrein.

– Betimelig spørsmål

Den norske stat har forpliktet seg til flere internasjonale konvensjoner. Én av dem er FN-konvensjonen for sivile og politiske rettigheter, som blant annet sikrer samenes rett til å utøve en næring som er sentral for deres kultur.

På den andre siden har Norge forpliktet seg til å ha levedyktige bestander av gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn gjennom Bern-konvensjonen om biologisk mangfold.

– Men hvis det er motstrid mellom Bern og FN-konvensjonen for sivile og politiske rettigheter, har sistnevnte forrang, sier Jon Gauslaa, jurist og leder i Finnmarkskommisjonen.

Men han er forsiktig med å slå fast at norsk rovdyrpolitikk er et brudd på folkeretten.

– Hvilke konsekvenser forliket har for reindriftsnæringa vil først vise seg om noen år, men det kan absolutt være et betimelig spørsmål å stille, sier han.

Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet mener norsk rovdyrpolitikk er i samsvar med det som kreves av folkeretten.

– Norge har en politikk der vi følger opp internasjonale forpliktelser, og vi legger til rette for å ivareta aktiv reindrift som samisk kulturbærer. Her er det viktig å se alle tiltak i en sammenheng, sier Sørensen. (ANB)

Annonse
Annonse