JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må integrere bedre

Ny statistikk viser at antall sysselsatte innvandrere øker. – Men vi er ikke i mål, sier YS-forbundet Negotia.

christina.halvorsen@anb.no

– Vi mener arbeidsgiverne må anstrenge seg mer for å integrere innvandrere i arbeidslivet. Det første de bør gjøre er å innkalle dem til intervju. Dernest må arbeidsgivere også ta ansvar for å legge til rette for språkopplæring. Samtidig må vi også tørre å stille krav til innvandrere om at de selv aktivt må søke jobber og delta i arbeidslivet, sier Negotia-nestleder Arnfinn Korsmo.

– Eksisterer fordommer

Christian Calico fra Filippinene er vaktmester ved Oslo rådhus. Calico er enig med Korsmo, men han mener folk må ta ansvar selv også.

– Arbeidsgivere må ta ansvar, men det kommer jo an på personene som ansettes også. Folk må jo være dyktige og flinke til å jobbe, sier Calico til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Calico jobbet først som vaktmestervikar. Arbeidsgiveren var så fornøyd med han at han etter hvert fikk fast jobb.

Calico mener det eksisterer en del fordommer mot innvandrere i arbeidslivet.

– Alle mine venner har jobb. Det er jo ikke slik som mange tror, at innvandrere bare går rundt og koser seg. De jeg kjenner jobber hardt, og jeg har aldri hørt noen klage på dem, sier Calico, som tok fagbrev etter at han kom til Norge for 12 år siden.

Økning i antall

SSB la tirsdag frem statistikk som viser at antall sysselsatte innvandrere økte med 23. 700 fra 4. kvartal i 2009 til 4. kvartal 2010.

Fordi innvandrerbefolkningen også økte, var andelen sysselsatte likevel nesten uendret, på 61,6 prosent. I hele befolkningen gikk andelen sysselsatte ned, fra 69,7 til 69,1 prosent siste år.

– Det er gledelig å se denne positive utviklingen når det gjelder sysselsetting blant innvandrere. Samtidig ser vi også at det fortsatt er store andeler av innvandrerbefolkningen som står utenfor arbeidslivet og det er urovekkende. Den beste integreringspolitikken er målet om arbeid til alle, også innvandrere, sier Korsmo.

– Arbeid viktig for integrering

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm påpeker at sysselsettingsutviklingen det seneste året har vært mer gunstig blant innvandrere enn blant befolkningen ellers.

– Aller gunstigst har utviklingen vært for personer fra Øst-Europa, sier Bjurstrøm til ANB.

– Arbeid er viktig for integreringen og arbeid har stor betydning for selvrespekten. Norge er avhengig av å ha mange hender i arbeid. Innvandringsgruppene som kommer hit er viktige for arbeidslivet. De bidrar med ressurser som det norske arbeidslivet trenger. Derfor er det viktig at arbeidsgiverne ser dette og leter etter arbeidskraft og talenter i flere miljøer, sier arbeidsministeren. (ANB)

Annonse
Annonse