JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Utsettelser truer offshoreindustrien

Delegater fra offshoreverft og leverandørindustri på LO-kongressen frykter å miste flere tusen dyktige folk hvis oljeselskapene fortsetter å utsette planlagte prosjekter.

Aker Solutions på Verdal kan få permitteringer over sommeren. I Egersund har de arbeid ut året, og Aker Solutions Stord merker at det blir færre nye ordre.

– Det er ikke mangel på prosjekter. Vi vet at de kommer, sier Arve Toft, konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Stein Aamdal, klubbleder på Aker Verdal, Eldar Myhre, leder i Fellesforbundets avdeling 25 i Stavanger med Bergen Group Rosenberg innafor bygrensene, og Per Bjørn Eriksen, som leder avdeling 57 og har lang fartstid i offshoreverftet Aibel i Haugesund.

Et påskudd

40.000 arbeidsplasser i bransjen er berørt av at oljeselskapene nå utsetter vedtatte prosjekter.

– Sist dette skjedde, på begynnelsen av 2000-tallet, var det en virkelig mangel på prosjekter. Den gangen mistet vi altfor mange folk til andre bransjer, sier Myhre.

– Så kom store utbygginger, og det ble et brøl etter arbeidskraft. Behovet ble for en stor del fylt av innleide. Nå spekulerer oljeselskapene i krisa for å få utsatt prosjektene og presset prisene.

Vil ha 30 prosent avslag

Nå, i 2009, finnes det flere planlagte prosjekter. Men oljeselskapene sier at oljeprisene er for lave til å sette i gang utbygging. LO-delegatene blåser av argumentet.

– De bygde ut uten å kjenne oljeprisen sist. Og nå sier de åpent at de forventer en prisnedgang på 30 prosent i Norge. Dermed presses leverandørindustrien hardt under dekke av krisa, sier Aamdal.

Undergraving

Med denne politikken kan flere tusen som nå har skaffet seg kompetanse forsvinne.

– Vi vil miste kyndige fagarbeidere, og også ungdom som vi har satset mye på å rekruttere, sier Eriksen.

– Og når prosjektene kommer, og det gjør de, vil vi måtte slåss for å finne arbeidskraft og lære opp folk igjen. En slik politikk kan sette en stor industri i fare. Nå jobber Aibel for det meste på modifikasjon og vedlikehold, hvor også arbeidet skal foregå med maks antall på minimum tid – altså i bølgedaler, der vi risikerer å miste folk mellom hver topp.

Ansvarlighet

Derfor etterlyser de fire en ansvarlig politikk fra oljeselskapene – og fra myndighetene.

– Norske myndigheter har gang på gang gitt dispensasjon for å drive videre med eksisterende boligseksjon på Ekofisk. Det har lenge vært krevd at den må fornyes. Det er ett av prosjektene som kunne ha forbedret situasjonen i bransjen, der permitteringer ikke ligger langt unna, sier Arve Toft.

Annonse

Flere saker

Annonse