JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

E-moms innført

Elektroniske produkter og tjenester fra utlandet har nå blitt avgiftsbelagt.

[Hardware.no] Da statsbudsjettet for 2011 ble langt fram 6. oktober i fjor var et av punktene avgiftsbelegging av elektroniske tjenester fra utlandet.

1. juli trådte loven i kraft, og innebærer at du nå må betale norsk moms på produkter slik som Spotify, spill fra Steam og e-bøker kjøpt via Amazon.com.

E-moms

– Det bør betales merverdiavgift ved nedlasting av filmer og e-bøker mot betaling, uavhengig av om produktet kjøpes fra tilbyder etablert i Norge eller utlandet. Vi må ha like konkurransevilkår, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding sendt ut spesielt for dette emnet.

Tjenester og produkter generelt skal i utgangspunktet avgiftslegges der de forbrukes, og elektroniske tjenester skal dermed avgiftsbelegges der mottakeren er hjemhørende. Merverdiavgiftsplikten på innføringer av varer til Norge ble innført i 1970, før tjenester også ble omfavnet av loven i 2001. Denne loven gjaldt i førsteomgang bare næringsdrivende, der mottakeren her i Norge selv var pliktig til å beregne og betale avgiften.

I 2004 ble loven videre utvidet mot privatpersoner. Kjøpte man elektroniske kommunikasjonstjenester fra utlandet, slik som et mobilabonnement, skulle da tilbyderen registrere seg i merverdiavgiftsregisteret, og betale avgiften deretter.

Forslaget som ble fremmet i fjor gjør at loven fra 2001 i grove trekk nå også vil gjelde privatpersoner. Alt elektronisk materiell skal skattelegges som om det var fysiske produkter. Men, som alltid er det enkelte unntak av både positiv og negativ karakter.

– Flere nyheter fra hardware.no

Hovedsaken

Når en utenlands aktør selger elektroniske produkter eller tjenester til Norge, slipper både tilbyderen og mottakeren ofte MVA. Normalt er ikke slike tjenester avgiftsbelagt når det er snakk om salg til privatpersoner, fordi det ses på som avgiftsfri eksport. Selges produktet eller tjenesten derimot fra en norsk aktør, til en norsk kunde, kommer avgiftene.

Det er akkurat denne tilstanden finansdepartementet ikke ønsker. Med økende bruk av slike avgiftsfrie tjenester over nett kan selv den skarpeste kritiker se at utenlandske aktører fort vil få et forsprang i markedet.

Til syvende og sist er det landet der varen konsumeres som er gjeldende. Kjøper du en e-bok på nett som privatperson, og leser den i Sverige, skal det betales MVA i Sverige. Kjøper du den i Norge, skal pengene gå til Norge, selv om tilbyderen holder til i Frankrike.

Dilemma

For elektroniske versjoner av fysiske produkter er denne avgiften ganske normal på mange måter, og behandles på samme måte som tidligere. Kjøper du et spill på nett, skal avgiften være den samme som på produktet du kjøper i butikken. Enkelt og greit, uansett hvor rart det måtte virke når man på ingen måte har produktet fysisk ved hendene.

Det oppstår derimot et dilemma når man ser nærmere på spesifikke produktgrupper. Fysiske bøker og aviser er i dag ikke momsbelagt når dette kjøpes over disk eller via nett, selv om varen kjøpes fra utlandet. Hvis du derimot ønsker den elektroniske varianten, slenges det på 25 % MVA. Dette betyr at e-bøker til både Ipad, Kindle eller datamaskinen din vil bli påvirket av loven, selv om den fysiske versjonen ikke påvirkes.

De fleste mediehusene satser på digitale versjoner av produktet deres, og en rekke profilerte personer mener at akkurat dette er meget viktig for papiravisen. Det er akkurat dette tilbudet som nå blir avgiftsbelagt.

Blir ikke nødvendigvis dyrere

Selv om digitale produkter og tjenester nå avgiftslegges med 25 prosent her i Norge, betyr ikke det at alt du kjøper på nettet blir 25 prosent dyrere. Ta for eksempel Spotify, prisen der inneholder allerede 25 prosent med svensk MVA. Prisen vil i teorien stå stille. Både Itunes og Steam har også allerede moms, men av forskjellig sats. Den utenlandske momsen skal altså først trekkes fra, før den norske legges til.

I pressemeldingen sendt ut av finansdepartementet i oktober 2010 blir det spesifisert med en egen mellomtittel at denne avgiften ikke skal være en belastning for norske privatpersoner. Selv om denne tittelen kan tolkes flere veier, er det snakk om ingen belastning i form av mer mer økonomisk styr. Det skal ikke bli noen belastning i form av du skal slippe å tenke på akkurat dette som privatperson.

Denne momsen skal betales like smertefritt for deg som når du går i butikken og kjøper et eple.

Det er selgeren som skal ta seg av avgiftsbehandlingen når du konsumerer produktet her i Norge. Prisen du kjøper produktet for, er det du betaler. Det er selgerens ansvar å registrere seg i merverdiavgiftsregisteret, og betale deretter.

– Hvordan dette skal håndheves kan du lese i hardware.no

Annonse
Annonse