JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Giske avviser Sp

Næringsminister Trond Giske har liten tro på Senterpartiets forslag om et «Statoil» for mineraler.

Fredag gikk Senterpartiet (Sp) ut og mente at regjeringen burde opprette et statlig selskap à la Statoil til å forvalte en ny satsing på gruvedrift, for å forhindre kinesisk dominans på området. En statlig selskap som tar seg av gruvedrift, vil kunne sikre at mineralsatsingen i Nord-Norge gir industrielle ringvirkninger, mener Sp.

Næringsminister Trond Giske (Ap) avviser forslaget.

– Å skape et nytt statlig selskap ville vært veldig krevende. Da ville et helt nytt selskap kommet inn i en internasjonal bransje der det er mange sterke og modne aktører, sier Giske til Klassekampen lørdag.

Næringsminister Trond Giske startet nylig arbeidet med en ny strategi for gruvedrift i Norge, som følge av økt internasjonal etterspørsel. Så langt har svært få norske selskaper vist interesse for mineralene i Nord-Norge, som anslås å ha en verdi på minst 1.500 milliarder kroner. Den norske regjeringen har så langt bevilget 100 millioner kroner til kartlegging av ressursene, mens Sverige og Finland har satset milliarder.

Næringsminister Trond Giske mener en mulig tilnærming kan være å utvide aktivitetene til Store Norske Gull på Spitsbergen til også å gjelde fastlandet. Giske legger til at Senterpartiets sammenligning mellom mineral- og oljenæringen ikke er tilstrekkelig.

– Mineralnæringen vil aldri utgjøre en så stor del av norsk næringsliv som oljen har gjort og gjør, de dimensjonene har dette ikke, mener Giske. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse