JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot hjerneflukt

Mens den italienske regjeringen strever for å finne en løsning på landets voksende gjeldskrise, sliter italienske nyutdannede mer enn noen gang med å finne jobb i hjemlandet.

Arbeidsledigheten blant nyutdannede mastergradsstudenter har økt raskt de siste årene, samtidig som støtteordningene for unge har sunket til et minimum, viser en undersøkelse utført av den italienske utdanningstenketanken AlmaLaurea.

I 2009 var 16,2 prosent av alle masterutdannede fortsatt uten jobb ett år etter endt utdanning. Tilsvarende tall for 2007 var på 11,3 prosent.

– Italia investerer sjokkerende lite i den unge befolkningen, sier tenketankens direktør Andrea Cammelli, og advarer mot at stadig flere unge, høyt utdannede italienere drar til andre land for å finne arbeid, såkalt hjerneflukt.

Gratisarbeid

– Jeg gjorde det veldig bra på mastergraden min, men det spiller ingen rolle, sier 28 år gamle Siriana Malavita. Hun snakker fem språk flytende, men sier hun var heldig som fikk seg jobb i den lokale dyrebutikken.

Blant vennene hennes finnes økonomer, jurister og andre oversettere, som istedenfor å jobbe med det de har brukt år på å utdanne seg til, slåss om sommerjobber og deltidsjobber i vaskebyråer eller malerfirma.

– Jeg bor fortsatt hjemme, og foreldrene mine er bekymret. De har brukt mange penger på utdannelsen min, sier 33–åringen Maurizio Petralia. Han jobber deltid i en pizzeria for å tjene noe, mens han samtidig jobber gratis som assistent i et advokatfirma.

– Dra ut

Verken Petralia eller Malavita ser for seg at de kommer til å finne seg arbeid i Italia, og tenker som flere av vennene allerede har gjort, å flytte utenlands.

Det oppfordres de også til av lederen for ett av Italias beste universiteter, Luiss universitetet i Roma, som sier det eneste som vil hjelpe i Italia er å ha sterke familieforbindelser eller venner i politikken.

– Dette landet fortjener deg ikke, skriver universitetslederen Pier Luigi Celli i et åpent brev til sin sønn. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse