JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil skrinlegge EU-debatten

Næringsminister Trond Giske (Ap) mener at finanskrisen i EU viser at det nå er på tide å skrinlegge EU-debatten i Norge.

– Jeg tror det er veldig lang tid før dette spørsmålet kommer opp igjen. Også fordi næringslivet er godt sikret i EØS-systemet. Vi er med der vi vil være med, og så slipper vi de tingene som ikke er verdt det: euroen, fiskeripolitikken, landbrukspolitikken og felles utenrikspolitikk, sier Giske til VG.

Mens finansminister Sigbjørn Johnsen har uttalt at det er for enkelt å si at euroen har vært mislykket, er Giske uenig. Næringsministeren mener virkeligheten viser at ikke engang nei-folket har vært pessimistiske nok.

– Det var nok av kritiske økonomer som mente det å konstruere en felles valuta uten en felles finanspolitikk var en oppskrift på ulykke. Men selv ikke vi på nei-siden kunne vel tro det skulle gå så ille, sier Giske.

Men Giskes sjef er uenig. Krisetendensene i internasjonal økonomi strekker seg utenfor grensene til både EU og eurosamarbeidet, mener statsminister Jens Stoltenberg, som sier det er feilslått å isolere diskusjonen til valutaunionens videre eksistens.

– USA, Storbritannia og Island har eller har hatt store budsjettunderskudd og svimlende høy gjeld. Ingen av dem har euroen, påpekte han overfor NTB onsdag.(ANB-NTB)

Annonse
Annonse