JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arrogant om gjeldskrisen

Høyresiden i norsk politikk reagerer kraftig på det den mener er arrogante uttalelser fra statsministeren om den europeiske gjeldskrisen.

– Statsministeren minner om en rikmann som belærer en arbeidsløs nabo i nød om at han burde hatt mer penger på bok, sier nestleder Per Arne Olsen i Fremskrittspartiet.

Det var i et intervju med NTB onsdag at Jens Stoltenberg ba land i alvorlig gjeldskrise om å lære av Norge og øke skattene for å utligne sine enorme budsjettunderskudd. Han påpekte manglende samsvar mellom skattenivået og velferdsnivået i flere av de sterkt forgjeldede kriselandene.

– Et velferdssystem på nivå med det norske er uforenlig med et skattesystem på nivå med det amerikanske, sa han.

Statsministeren uttalelser oser av selvgodhet, mener finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre. Han er overrasket over lettvintheten han mener statsministeren omgås gjeldsproblemene i Europa med.

Mangler oljemilliarder

– Situasjonen er alvorlig i Europa, men det er også mye mer nyansert enn Stoltenberg gir uttrykk for. Det er altfor lettvint å bare rette blikket mot skattenivået. Og dessuten, hvorfor trekker han ikke fram alle de borgerlig styrte landene i Nord-Europa som har solid økonomisk vekst og som nå virkelig er i ferd med å løfte seg selv opp av krisen, spør Sanner.

Han poengterer at regjeringen på årets statsbudsjett bruker rundt 112 milliarder kroner.

– Trekker vi oljemilliardene ut av budsjettet, ville det hatt underskudd tilsvarende budsjettunderskuddene i landene Stoltenberg kritiserer, framholder Sanner.

Da regjeringen lanserte den ene krisepakken etter den andre i 2008 og 2009 var de stort sett finansiert ved økt uttak av oljepenger.

– Verken Hellas, Italia, Irland eller Portugal har spesielt lave skattenivåer, men likevel er de kommet i krise. Flere europeiske land med lavere eller flat skatt har klart seg relativt bra gjennom krisen, sier Olsen.

– Smålig Stoltenberg

Stoltenberg poengterte imidlertid i NTB-intervjuet at oljeinntektene alene ikke gir noen garanti for lav arbeidsledighet og økonomisk aktivitet i krisetider. Det er den særegne norske forvaltningen av oljeformuen som er hemmeligheten bak Norges suksessrike krisebekjempelse, ifølge statsministeren.

Nestlederen i Frp mener Stoltenberg forsøker å dra lettvinte politiske gevinster på at andre europeiske land er i økonomisk krise. Han minner om at flere av kriselandene har vært styrt av sosialistiske og sosialdemokratiske regjeringer.

– Vi er alle glade for at Norge i stor grad har blitt skjermet for den europeiske krisen. Det er likevel smålig av Stoltenberg å nærmest alene ta æren for at vi har olje utenfor kysten og 3.100 milliarder på bok, avslutter Olsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse